Максим Бехар в Давос: И за новите медии етиката и честността ще са най-важни

www.cross-bg.net | 21.02.2011

Давос, Швейцария /КРОСС/ И за новите медии, и за новия PR етиката и честността ще са най-важните елементи, каза българският PR експерт Максим Бехар на откриването на Световния PR форум в Давос, съобщават от M3 Communications Group. Най-значимата промяна в бизнеса през последната една година е, че нашите клиенти вече разполагат със собствени медии и това са социалните мрежи, микроблоговете и всички други средства за комуникация, които само преди няколко години не съществуваха. И въпреки това потребителите няма да вярват на нечестни и неетични медии, а пълната прозрачност ще бъде още по-определящ фактор за успеха на PR бизнеса в модерния свят, допълни PR експертът.
Бехар, който е председател на Българската асоциация на PR агенциите, модерира встъпителния дебат на тазгодишния форум между легендарния PR анализатор Пол Холмс и експерта по социални медии Маршал Спондър. Дебатът, проведен пред няколкостотин души, предизвика горещи спорове по време на форума и доминира изцяло последвалите стотици презентации и изказвания.
Според Пол Холмс социалните медии са доказали своята ефективност и „дори започнаха да свалят правителства". Той прогнозира, че до няколко години PR бизнесът изцяло ще погълне маркетинга, тъй като вече социалните медии успешно поемат ролята на анализ и проучване на потребителите и настроенията им. Маршал Спондър опонира, че само след няколко години ще видим маркетинговите анализатори да ръководят големи PR компании именно защото проучванията на пазарите и потребителите ще започнат да доминират в бизнеса.
„Форумът се превърна в явление за световния PR бизнес и моето участие вече втора година поред в основната програма е голямо признание за бизнеса в България. Много важно е точно сега страната ни да е на престижно място на световната бизнес карта, защото това е от ключово значение и за привличане на нови инвестиционни проекти. Една голяма компания трудно ще се реши да инвестира в страна, която не е силно представена на големи международни форуми", каза Максим Бехар. На форума в Давос той откри и галавечерята, на която за първи път бяха връчени годишни награди Communications for Future.
Световният PR форум в Давос се провежда за втори път, но се превърна в най-добрата платформа за обсъждане на бъдещото развитие на комуникациите и тяхното значение за бизнеса и политиката. Тази година участниците бяха около 300 професионалисти от целия свят. През двата дни работа на форума акцент на обсъжданията бяха социалните медии и тяхната роля в бизнеса и политиката през призмата на PR и маркетинга. Лекторите бяха топмениджъри от големи международни компании, а участниците – PR и маркетинг професионалисти.
Максим Бехар управлява вече над 10 години водещата PR компания в България M3 Communications Group, Inc., част от световната верига Hill & Knowlton. Председател е на Българската асоциация на PR агенциите, а през ноември миналата година бе избран и за ковчежник на ICCO, най-голямата и най-влиятелната в света консултантска организация в сферата на PR бизнеса. Той е и единственият българин в организационния комитет на PR форума в Давос.

Оригинална публикация

Leave a Reply