Максим Минчев: И Йордан Йовков е работил за БТА

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 10.02.2011

Увеличаваме кореспондентите си у нас и в чужбина въпреки кризата, казва шефът на агенцията

- Г-н Минчев, БТА навършва 113 години. Не е кръгла годишнина, но е доста сериозна за българска медия. Как ще посрещнете празника?

- Фактът, че сме единствената медия у нас, която е стъпила в три века, е достоен за уважение. И за хвалба. Защото БТА е шестата агенция в света. Родила се е през 1898-а като Българска телеграфна и с това име е и досега. Никога не е спирала да работи. И защото продължава, убеден съм, успешно, да изпълнява мисията си.
Решихме да отбележим юбилея no-различно, издавайки… книга. Другата седмица ще види бял свят алманахът "Вечери край Цариградското"
Той е събрал поезия и проза на известни български творци, работили през годините в БТА. Ето само няколко имена – Йордан Йовков, Николай Лилиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Филип Панайотов, Серафим Северняк, Стефан Продев, Димитър Бояджиев. С рисунките на големия график Стефан Марков, и той работил на "Цариградското", макар и по-късно от Борис Ангелушев, и с предговора на Димитри Иванов, мисля, че предлагаме един забележителен документ. И нужен. БТА е не само дълга история и професионална школа, а и крепост на българския език. А на премиерата на 16 февруари ще поканим основно оетеанците от предишните години и поколения – приемствеността винаги е била на почит при нас.

- Агенцията е на държавна издръжка, но в същото време има и собствени приходи. Как усещате кризата?

- По-правилната формулировка е, че бюджетът на БТА включва държавна помощ, която е непокътната от няколко години въпреки кризи, инфлации и т.н. Как се справяме ли? Ами приемаме популярната максима, че кризата е предизвикателство и възможност, и работим. Да сте чули да се оплакваме?

- Какво ново предлага БТА на клиентите си?

- Нормални и необходими за едно развитие неща. Нова емисия "Анализи и коментари", нов, по-удобен сайт, специализирани емисии за изборите. И нещо много важно. Във времето на съкращения и оптимизации решихме да инвестираме в млади хора и да попълним, обновим и увеличим кореспондентската си мрежа именно в контекста на предстоящите наесен избори. Нови лица имаме в Шумен, Русе, Ловеч, предстои да се появят в Стара Загора, Кърджали и Сливен. Върнахме се в Кюстендил и Търговище. Нов човек замина за Брюксел. Сега сме много и най-важното – навсякъде. Това е агенцията! И така ще сме по-полезни на всички.

- Въпреки кризата едва ли можете да си позволите да намалите информацията, след като на вашата достоверност се осланя почти цялата държава. Има ли някакви промени в БТА?

- Парадоксалното е, че като личен състав намаляваме с всяка изминала година, а цифрите за продукцията ни – не! Напротив, дори растат, а по време на изборите наесен, убеден съм, ще бият рекордите. Със своите около 1000 информации и 600 снимки на ден ние намираме мястото си между средните и големите европейски агенции.

- Как възприемате конкуренцията? Вече има много сайтове в интернет, които се опитват първи да пуснат новината? Добре ли е това за плурализма и доверието в обществото?

- Естествено, че трябва да има конкуренция – та нали изграждаме демократично общество. Настъплението на интернет и промяната в инфраструктурата и на медиите е процес, с който не можем да не се съобразяваме. Още повече че това е и бъдещето на нашия занаят. И все пак трябва да има ясни правила. И най-важното -да има еднакви изисквания и критерии за всички новинарски играчи на пазара независимо от техния размер или влияние.
Нерегламентираното използване на информацията, която струва немалко средства, кражбите, елементите а сива икономика -всичко това спъва развитието и конкуренцията и може би затова най-големите в световен мащаб започнаха битка за ред в тази област. Нека припомня -не само бързината е важна за една информация, а нейната точност, обективност, потвърждение от независим източник и т.н.

- Напоследък каните известни хора на вашите редколегии или т.нар. планьорки. Защо го правите? Какво научават тези хора за работата в БТА?

- Вчера два часа ни гостува американският посланик Джеймс Уорлик. Преди това при нас бяха президентът Георги Първа-
нов, кметът на София Йорданка фандъкова, писателят Антон Дончев. Целта ни е повече хора да влязат в кухнята на новините, да се запознаят с процеса на получаването и разпространяването на информацията, с проблемите не само на БТА, но и на медиите въобще. Досегашният "експеримент" е многообещаващ и ще го продължим, защото така даваме повече прозрачност на така наречената четвърта власт.

- Какво се случва с агенциите по света, каква е тенденцията на тяхното развитие? Има ли модел, който следва БТА?

- Стремим се да следваме най-напредналите в тази област независимо от мащаби и финансови ресурси. Това е единственият път. На последния Световен конгрес на информационните агенции в Аржентина, на който участваха и най-известните телевизии, радиа и вестници в света, бе признато, че днес 80 процента от световната информация е дело на агенциите. Това е доказателството за важността и жизнеността на този тип журналистика, който обслужва всички останали медии.

- Световните медийни срещи, които БТА организира, се радват на все по-голям успех сред сънародниците ни в чужбина и у нас? Къде ще ги съберете тази година?

- Да не избързвам с кон-кретиката. Тази година отново ще се съберем в развита европейска държава, в която има и българска диаспора, и български медии, и недостиг на достатъчно информация за страната ни. Целта ни е не само да продължим процеса на консолидиране на българските общности по света, но и да дадем принос в пропагандирането на българската политика, култура, бизнес, туризъм. Засега нашите сънародници навън се справят с трудностите, продължават да излизат и да са популярни сред диаспората. Всички са добри, щом ги търсят, четат, слушат и гледат.

Стр. 24

Leave a Reply