Максим Минчев, шеф на БТА: Тръгнаха нови интернет вестници на 3 континента

в. Стандарт | 25.05.2011

 

- Г-н Минчев, темата на 7-ата световна среща на българските медии е "Медии и пари". Има ли закрити издания в чужбина заради кризата?

- Нашето впечатление е, че българските медии в чужбина живеят добре. Има вестници и списания, които продължават да излизат в хартиен вариант. Има и такива, които са предпочели по ред причини да минат само на електронни издания. В същото време имаме бум на много нови информационни сайтове и електронни портали. Нови български интернет вестници през последната година се появиха в Швеция, в Исландия, в Южна Африка, в САЩ. В Атланта има нова българска медия, която има и вестник, и сайт. В Полша например сега за 24 май тръгна нов вестник, който ще се издава на хартия, но ще има и електронен вариант. Мнозина от тях не се отказват от традиционните печатни издания, което показва, че в тях има още живот. Но при всички положения още в първия ден на нашата среща имаме дебати по тази тема, които ще бъдат много полезни за всички участници в срещата.

- Министър Томислав Дончев ще разясни как телевизиите, радиата и вестниците да участват в европроекти?

- Неговото участие е изключително важно. Повече от ясно е, че има много проекти в Европейския съюз, които биха могли да бъдат полезни на българските медии. Към този момент много са малко българските медии, които ползват ресурсите на ЕС на ред причини – трябва да има солидна предварителна подготовка, съюзници. "Стандарт" е от водещите вестници, вие вече печелите не един, два или три проекта. Неслучайно главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще води този панел, за да сподели технологията за подготовка и печелене на такива проекти, както и за тяхното изпълнение. Това е изключително важно. Мисля, че това ще е един от най-интересните панели, защото дава нови хоризонти за всички български медии да кандидатстват и да се развиват. Тук става въпрос за техническо оборудване на медиите, за финансиране на отделни кампании.

- Защо точно на Холандия се спряхте да бъде домакин на 7-мата световна среща на българските медии? Как избрахте точно тази шестоъгълна катедрала в Хага за официалното откриване на срещата?

- Следваме логиката на нашите процеси – отиваме там, където има българска общност, и там, където има действащи български издания. В същото време избираме и държави, с които имаме някакви взаимоотношения. Ние там имаме няколко български медии – списание "Диалог", две интернет издания, българска диаспора, както и голяма колония от български студенти. Неслучайно веднага след откриването министър-председателят ще се срещне с тези студенти в Хагския университет, защото те са положителна пета колония на българската държава. През 2009 г. Холандия е била на първо място като чуждестранен инвеститор у нас.

Стр. 18

Leave a Reply