МАЛКИТЕ СА ПОРАСНАЛИ

сп. PLAYBOY | 03.03.2011

 

Запознай се със създателите на Twitter, преди Финчър да е направил филм за тях

 

Не ни мислете за гении. Просто извадихме късмет", казва 36-годишния Айзък "Биз" Стоун, който заедно с приятелите си Джак Дорси и Евън Уилямс създаде Twitter през 2006-а. Днес малкото братче на Facebook със своите почти 200 млн. потребители, към които всеки ден се прибавят средно по 370 000, тича с гигантски крачки към заветната цел да стане най-популярната социална мрежа. Ако случайно не знаеш, гениалното на Twitter е, че за разлика от натруфения Facebook, той е tabula rasa, която всеки от нас е свободен да използва както си поиска, стига да не надхвърля фиксираните 140 букви/символи. Можеш да ги употребиш както за да съобщиш на света, че си изял най-безвкусния хамбургер в живота си, така и за да изпищиш тревожно, че току-що пред очите ти въоръжени терористи са разстреляли няколко човека във фоайето на хотела, където си отседнал. Впрочем кървавите атентати срещу чужденци в Мумбай от ноември 2008 като ме за пръв път легитимираха Twitter като нещо много по-значимо от никнещите всеки ден сайтове, чиято основна мисия е да ти губят времето онлайн. Когато пък през януари 2010 унищожително земетресение разтърси Хаити, най-честото средство за координация между спасителните екипи бяха кратките туитове, а последвалата кампания за събиране на средства за пострадалите разчиташе на същия канал за комуникация. Година по-рано Twitter имаше решаваща роля и в организирането на масовите протести срещу фалшифицираните президентски избори в Иран. В момента отрочето на програмистите Стоун, Уилямс и Дорси е толкова мощен инструмент за социална промяна,че е забранен в Китай, въпреки че (както със задоволство отбелязва Биз) ..хората там си имат своите начини да заобикалят забраната".
През 2008 Марк Зъкърбърг пробва да купи Twitter за 500 млн. долара (повечето от тях под формата на акции във Facebook), но създателите му категорично отказаха."Още тогава бяхме наясно, че сме създали нещо, което много хора тепърва ще оценят, и искахме да го превърнем в успешен бизнес, от който да печелим самите ние, а не някой млад милиардер с добър бизнес нюх", обяснява Биз. Въпреки че наскоро беше оценен на гигантските 3,7 милиарда долара, и до днес Twitter продължава да работи на загуба, заради което американският комик Стивън Колбер не пропусна да избъзика гостуващия му
Стоун, че прякорът ..Биз" очевидно не идва от ..успешен бизнесмодел". Самият Биз скромно смята, че Twitter все още не е минал всички грешки на растежа: "Най-скорошният ни гаф беше решението да направим така, че всеки да може да туитва безплатно през есемеси. Хората направо полудяха, и след като получихме сметка от 250 000 долара, се наложи да блокираме тази опция. В този момент обаче потребителите на Twitter започнаха да звънят на мобилните си оператори и да настояват да им бъде предоставена същата тази услуга. Съответно за нас нямаше нищо по-лесно от това да се споразумеем със същите тези телекомуникационни компании да не ни таксуват за безплатните туитове. Благодарение на което можете да туитвате и от много места, където няма интернет".
На въпроса къде ще бъде Twitter след 5 години. Биз е категоричен: "Няма да се откажем от основното ни конкурентно предимство: да предлагаме възможно най-лесен достъп до най-опростената комуникационна мрежа. Никога не бихме наложили ограничения върху това как я използват хората – и се надявам улесненото благодарение на Twitter общуване помежду им да доведе до нещо креативно и полезно за човечеството"

Стр. 54, 55

Leave a Reply