Маргарита Михнева: КЕВОРК, ДА СПРЕМ ВОЙНАТА!

в. Шок | 2010-01-26

Остава ми още малко живот, а Кеворкян ме засипва със съдебни дела, жалва се журналистката

Маргарита Михнева иска да се помири с най-големия си враг – Кеворк Кеворкян. Разследващата журналистка призна в откровен разговор с репортер на "Шок", че дългогодишната съдебна сага с бащата на "Всяка неделя" почти напълно я е съсипала. Тепърва предстои делото им да се гледа отново.
Конфликтът между двамата възниква през 2002 г. на среща на медиите със Симеон Сакскобургготски. Тогава Михнева моли царя да се освободи от ченгетата и кредитните милионери в БНТ. Като ченге и кредитен милионер визира Кеворкян.
Мустакатият телеви-зионер веднага й завежда дело за клевета, като иска 500 000 лева обезщетение. Впоследствие магистратите осъждат Михнева и я задължават да плати глоба от 11 лева.
"Как така стана, че Кеворк Кеворкян ме осъди за клевета? Казала съм, че бил ченге и кредитен милионер,а българският съд не провери досието му и ме обяви за клеветница", възмущава се днес устатата журналистка. Тя е смутена и от съдебните дела, които Кеворк води срещу други журналисти.
"Сега е подел дело срещу Милен Цветков. Съди го, че прочел една дописка от вестник в ефир. Ставало дума за Кеворкян и Лора Крумова. Доколкото разбрах, иска му голяма сума пари. Не бих се учудила, ако спечели. Той осъди и БНТ за милиони
После Канал 1 излъчваше предаването му, като по този начин му плащаше обезщетението, което бе определил Софийският съд. Това е безпрецедентен случай в съдебната практика. Не е лошо да се види благодарение на кой съдебен състав се е стигнало до това решение", ядосва се Михнева. Устатата журналистка разказва, че по друго дело Кеворк Кеворкян и Гриша Ганчев съдят нея и дъщеря и за 250 000 евро, тъй като двамата имали пропуснати ползи от твърдения в нейното предаване. Така се стигнало до запориране на жилището на Маргарита Михнева.
Нещо повече – Кеворкян моли съда да обяви дарението, което тя прави на дъщеря си, за недействително. Майка и дъщеря стават подсъдими. Щерката Неда изживява доста болезнено проблемите в семейството.
"Стигна се до там, че шефът на колежа "Льо Розе" в Швейцария, където Неда е директор на спортния департамент, искаше да й помогне финансово, за да си стъпим на крака. Те не можеха да повярват, че в бедна България някой може да съди журналист за един милион лева. Това са много пари. Господин Гютен се интересувал дали ако Кеворкян получи милиона ще се успокои съвестта му и ще е по-щастлив?", пита сякаш сама себе си Маргарита Михнева.
Поредното заседание на делото на Кеворк срещу нея ще се гледа от Върховния касационен съд на рождения ден на Янчо Таков. Според Маргарита тогава ще се отмени наказателната присъда, която тя има от Кеворк.
Малко утешение за скандалната журналистка е това, че историята й е стигнала до Виена и е заинтригувала международната организация за защита на свободното слово "Интернешънъл прес институт". Председателят на организацията е написал вече няколко писма до България, в това число и до шефа на Комисията по досиета. Той бил изключително изненадан от поисканата сума. Възмущавал се и от поведението на Гриша Ганчев, който 14 пъти бил призоваван като свидетел по делото, но не се появил. Според него казусът "Михнева – Кеворкян" разкривал доста въпросителни пред европейските правни институции, за които подобно дело е тормоз върху свободното слово.
В крайна сметка краят на осемгодишната съдебна сага между Маргарита Михнева и Кеворк Кеворкян се вижда и последната дума ще е на Върховния касационен съд.
Равносметката на журналистката?
"За последните години съм дала 60 000 лева по дела.
Аз съм се учила от Кеворк.
Бях една от първите участнички във "Всяка неделя". Заради него в цяла България ме наричат лъжкиня. Васа Ганчева, която ми е кума, дори ме нарича патологична лъжкиня. Никой не знае колко страдам от обидните думи, как заспивам вечер и какво ми тежи на душата. Призовки получавам дори в Швейцария. Най-лошото е, че се разболях. Всички знаят, че ми правиха операция от рак. Кеворк много добре знае какво е да имаш раковоболен вкъщи. Аз и неговата съпруга Надето бяхме лекувани от един и същи лекар – доктор Стоян Донев. Всъщност Кеворк заведе дело дори срещу шефа на Медицинска академия. Преживявам всичко. Ходех на химиотерапия, а после на заседанията в съда. Не съм от олово. Предстои ми нова операция – този път на очите. Кой ще я плати сега?", изповядва се Маргарита Михнева.
Тя предлага на Кеворк Кеворкян да заровят томахавката. Убедена е, че й остава още малко живот и че няма смисъл да води нови дела, за да защитава честта и името си.
"Искам мир в името на телевизията и на дъщеря ми. Дано съм още малко жива, за да се порадвам на Неда", въздъхва Маргарита.

Стр. 19

Leave a Reply