Мария, която умее да се извинява

www.24chasa.bg | Диана КЪНЧЕВА I 12.01.2013

Искрено се извинявам и съжалявам за допуснатата грешка, с усмивка казва прессекретарят на президента Мария Иванова. А срещу нея е безпощадният репортер на "Господари на ефира" Боби Ваклинов. Той нарочно изчаква да види
къде Мария ще сложи "Златният скункс"- наградата за гафове. Тя го поставя на лавицата в кабинета си, възможно най-близко до бюрото си.
За да ми напомня за гафа и да ми е като обица на ухото, за да внимавам, като правим нещо ново и различно, пояснява Иванова.
Че ще внимава, няма и грам съмнение. Началникът Росен Плевнелиев влезе в световните медии не заради срещите си с Барак Обама, Бил Гейтс или някой друг световен лидер, а заради конфузен гаф със снимката на Колорадските планини, която трябваше да илюстрира курорта Пампорово на фона на новогодишното му обръщение. А това за един пиар е най-големият кошмар, повод за оставка и край на кариерата му.
Тя обаче се размина с дисциплинарно наказание, макар да е доказала качествата и лоялността си към президента, с когото са екип от години.
В гафа със снимката обаче Мария беше поставена в деликатна ситуация – хем да брани имиджа на президентството, хем да запази достойнството на БНТ, която реализира технически обръщението. И на която Мария се довери, тъй като там се е формирала като професионалист, там са нейните приятели и учители и оттам бе забелязана от властта.
Трябваше Боби Ваклинов да върти на шиш Мария, за да си признае най-накрая, че снимката е избрана от БНТ. Но пък веднага омекоти тона:"Грешка има и ние трябва да си направим изводите, трябва да вземем необходимите мерки, за да не се получава повече това. Защото, който не работи, той не греши."
Гаф има и никой не го оспорва, въпросът бе, че официалното извинение дойде много късно, след като в пресъхналите за новини и сюжети покрай празниците медии се изляха реки от коментари – от одобрение за новаторството до грубо осмиване на институцията.
И без съмнение това беше най-черната и критична седмица в професионалния живот на Мария Иванова.
Откакто е на поста прессекретар, не липсват и други инфарктни ситуации. И във всички тях тя доказа ценното си качество – че има смелостта да се извинява за грешките. Което е много на фона на обичайното високомерно мълчение на пиарите на властта и липсата на информация за много от събитията.
През лятото служител от администрацията на президента забърка институцията в друг скандален гаф. На сайта на президентството бе качена Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). Наименованието на файла обаче заменя ромите с "мангали" – NationalStrategyIntegrate.Mangali.pdf.
Националната стратегия бе приета през март, а автор на документа е МВР.
Телефоните на прессекретариата на "Дондуков" 2 прегряха, след като сайтове осветиха гафа.
"Съжалявам много, в желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи", призна тогава Мария Иванова и отново се извини за гафа.
Още в първите си дни на поста прессекретар на Иванова се наложи да се обяснява на колегите. Въпреки категоричните заявки, че няма да крият нищо от хората и всичко ще е на сайта на президента, седмица след встъпването в длъжност на Плевнелиев в сайта на държавния глава за такъв все още се посочваше Георги Първанов, а за вице – Ангел Марин.
После дълго информацията за Първанов съжителстваше еклектично с новините за Плевнелиев, а чак преди два месеца тръгна новият президентски сайт. Оказа се, че интернет технологиите си имат свои закони и не се подчиняват на предизборни обещания.
Мария не скри и новината, че Плевнелиев се е разминал на косъм от самолетна катастрофа, когато при учение изтребител падна край Пловдив. Той е трябвало да се качи точно на този самолет за демонстративен полет, но няколко часа преди ВИП тренировката изтребителят падна.
Преди ден пък от прессекретариата дойде поредното извинение – за това как президентът поздрави проф. Христо Пимпирев като първия българин, стъпил на Южния полюс. В извинението се уточнява, че има и други българи, стъпили там преди него, а грешката е на служител от пресцентъра.
Когато обаче трябва да замазва очевидни гафове на своя началник, Мария предпочита да замълчи. Защото нито има с какво да се оправдае, нито как да скрие очевидното. Как например трябваше да излезе от конфуза, когато при първата визита на държавен глава у нас Плевнелиев обърка страната на госта си? Той се обърна към президента на Чехия Вацлав Клаус и делегацията му с "Уважаеми господа от Полша".
Вече цяла година тя отбива и атаките на любопитните по адрес на първата дама. Мария винаги е била тактична и на въпросите е отговаряла все едно и също – че е
прессекретар на президента, а не на семейството му.
Добрата школовка и първите си уроци Иванова е научила в БНТ. А след като е била от другата страна на бариерата, няма как да не знае коя информация как ще се продаде и тълкува. Затова и предугажда ходовете на журналистите и досега не си е позволявала намеса в работата им.
В продължение на един мандат и половина тя бе правителствен репортер и обиколи света със Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Покрай командировките си с царя може да разказва много любопитни истории, защото той не се вместваше в представата за обикновен премиер. Като тази за срещата на Европейския съвет в Рим през 2003 г. Охраната отказва да ги пусне за началото на срещата, защото един от лидерите закъснява. Мария и операторът знаят кой е той – нашият Симеон Сакскобургготски. Премиерът ни влиза с 15 минути закъснение и получава дружни освирквания от всички оператори на световни телевизии, които са пропуснали кадрите си от залата. БНТ, разбира се, не съобщава за това, но благодарение на Мария журналистите научават за инцидента.
Тя беше и лице на късната емисия на БНТ.
Започва като икономически репортер във вестник "Пари", но знае, че иска да работи в БНТ. Явява се на конкурс и Константин Каменаров, тогава шеф на журито, без колебание я поканил в екипа. Заради професионализма си става дори и шеф на икономическия екип в нюзрума.
Животът се променя след заседанието на съвета на тройната коалиция в комплекс "Катарино" край Разлог. На пресконференцията задава няколко въпроса на прясно назначената вицепремиерка по еврофондовете Меглена Плугчиева. Явно я впечатлява и след няколко дни тя кани Мария да работи за нея.
По немска линия пък Плевнелиев и Плугчиева са близки и след края на мандата министърката препоръчва Мария на бъдещия президент. От 2009 г. тя е дясната му ръка и ценен съветник по много въпроси първо в министерството на регионалното развитие, а после и на "Дондуков" 2. Дори не е тайна, че програмната му президентска реч е подготвена от нея. Покрай многото ангажименти да брани имиджа на шефа си не намира време да сключи брак. Иначе с приятеля са сгодени отдавна, а и вече не ги дели разстоянието до Мадрид, където той работеше.Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти

Оригинална публикация

Leave a Reply