Мария от другата страна на жълтите павета

www.trud.bg I Мария АЛЕКСИЕВА I 3.12.2011

Мария Иванова говори тихо, гледа съсредоточено, не обича да се изтъква, но с удоволствие разказва пред приятели весели истории за себе си.

В продължение на един мандат и половина тя бе правителствен репортер и обиколи света със Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 22 януари догодина обаче Мария ще се пресели от другата страна на жълтите павета – на “Дондуков” 2, за да стане прессекретар на президента Росен Плевнелиев. Като глас на държавния глава тя ще го придружава навсякъде, включително и по време на многобройните визити в чужбина. Затова Мария ще получи нов шанс да натрупа още интересни спомени от екзотични места.

“Най-интересният период от кариерата ми бе, когато бях правителствен репортер”, признава самата Мария, която досега бе пиарка на Плевнелиев като строителен министър, а в края на мандата на тройната коалиция се грижеше за имиджа на вицепремиерката Меглена Плугчиева. Макар да е обиколила нашир и надлъж европейските столици с официални делегации, най-интересните й приключения са от Балканите.

Преди Си Ен Ен и “Ал Джазира”

През февруари 2004 г. Мария Иванова и верният й оператор Венцизар Миленков потеглят с кола за Босна и Херцеговина. Имат задачата да отразят международна икономическа конференция в град Мостар. В друг автомобил пътуват репортери на “Труд” и “24 часа”. Тръгнали са на път, защото на събитието ще присъства българският премиер Симеон Сакскобургготски. Той, както и останалите държавници пристигат със самолет.

Събитието е скучно и журналистите са настроени за купон и туризъм. След изнурителен 12-часов път и кратка нощ в пансион конференцията в Мостар започва. Между две протяжни приветствия организаторите обявяват, че има технически проблем със самолета на македонския президент Борис Трайковски. Минути по-късно става ясно, че машината се е разбила при кацане на мостарското летище. Край на спокойствието! Залата жужи, македонските журналисти плачат. Единственият спокоен е Симеон Сакскобургготски. Мария и останалите български репортери се опитват да вземат коментар от него, защото БНТ има точен час, за да предаде картина към София. Той обаче отговаря с каменно лице: “Госпожо, ще дойда, когато свърши откриването!”

Едва след като Иванова настоятелно му обяснява, че БНТ ще плати огромна глоба, ако не предаде видеоматериала навреме, величеството склонява и казва няколко думи в памет за Трайковски, които отлитат към София.

Веднага след това двете коли с журналисти отпрашват из хълмовете на Мостар, където се е разбил президентският самолет. Закачват се за колона луксозни катафалки и така откриват лобното място на Трайковски. Минути след тях долита екип на Си Ен Ен и жълт фолксваген юго с екип на “Ал Джазира”. Мария вече не може да прати картина, но гордо насочва микрофона на БНТ към местния полицейски шеф и така логото на телевизията се появява по Си Ен Ен. На следващия ден журналистката предава информация от брифинг на СФОР от… тоалетната – единственото тихо място в сградата на миротворците в Мостар.

Безсъние в Подгорица заради съседски секс

Друга култова командировка на Мария е в черногорската столица Подгорица – отново със Симеон Сакскобургготски. Премиерът е пристигнал от Белград с военен самолет, а журналистите – с коли до сръбската столица и оттам с вътрешен полет на авиокомпания JAT – огромен стар боинг, в който пътниците влизат през малка врата под опашката.

Мария и операторът й са настанени в един от малкото частни хотели в Подгорица – на гарата. Досещате се, че мястото не е с много добра репутация. Журналистката не може да спи цяла нощ, защото в съседната стая правят бурен секс! Едва изкарва накрак следващия ден, но с това изненадите не свършват. На летището в Подгорица разбират, че полетът им за Белград е отменен заради стачка и трябва да преспят още една нощ в Черна гора. И хайде пак на централната гара! Този път Мария не може да спи, защото нейният съсед хърка като дъскорезница.

Освирканият цар

През 2003 г. Мария Иванова отразява среща на върха на Европейския съвет в Рим. Тя е пред Двореца на конгресите заедно с операторите, а охраната отказва да ги пусне за началото на срещата, защото един от лидерите закъснява. Само тя и нейният човек Венцизар знаят кой липсва – Симеон Сакскобургготски. Той влиза с 15 минути закъснение и получава дружни освирквания от всички оператори на световни телевизии, които са пропуснали кадрите си от залата. Въпреки че официозната БНТ не съобщава за това, благодарение на Мария пратениците на вестниците, които са вътре на срещата, научават за инцидента и информират читателите си.

Друг инфарктен момент от миналото на Мария е командировката й в Индия със Станишев. След посещението в Тадж Махал тя отива в местна тв станция, за да предаде картина в София. Платено е трасе от 5 минути, но от апаратната в БНТ й казват, че през първите три минути не е пристигнал никакъв образ. Индийците не могат да обяснят защо са се издънили, защото едва-едва говорят английски. Само един от тях я потупва по рамото: “Дис ис Индия, лейди! (Това е Индия, лейди!)”

Оригинална публикация 

Leave a Reply