Мария Силвестър: Човек трябва да внимава къде гостува, какво говори и колко често го прави

в. Труд, ТВ приложение | 07.05.2011

Мария Силвестър започва кариерата си преди години като модел. Първата й поява на малкия екран е като водеща в "Тройка по никое време". Екстравагантната и талантлива репортерка има собствена рубрика "Токшоуна токчета" във "Вечерното шоу на Азис", където впечатлява със свежи идеи, нестандартно поведение и тънко чувство за хумор. Снимала се е в клипове, реклами и филми, за кратко блесна и в "Станция Нова". Най-новият проект с участието на Мария Силвестър е предаването на БНТ "Красива наука". Водещата, чийто стил е свободният начин на общуване, идеално се допълва с ко-водещия – известния ядрен физик Леандър Литов. Репортерката Драгомира Иванова разговаря с Мария за театъра, телевизиите и новия й проект.

- Мария, ти мина през различни телевизионни образи, в кой от тях се чувстваше най-комфортно?

Във всяко поприще, в което съм се изявявала, съм попадала случайно и съм научавала много за кратко време. Това ми помага да не се възприемам като модел, журналист, актриса. Аз съм си аз. Преди се притеснявах от това, което съм, сега по-добре се контролирам и приемам нещата такива, каквито са.

- Има ли нещо, което те е разочаровало в работата ти в телевизията?

Не, винаги хората са разбирали, че това, което съм аз като образ може да еволюира и да има различни измерения. Обикновено свикват с един твой образ и започват да го използват, очаквайки от теб винаги да му подражаваш. Ти обаче започваш да се мразиш, че правиш едно и също. А публиката е интелигентна и би искала да вижда различното в този образ. Понякога телевизията подценява зрителя. Не съм съгласна, че той няма сетивата за това кое е добро и кое не. Разбирам, че става дума за маркетинг, за пари и реклами, но хората искат да виждат качествени неща. Застъпвам тезата, че ако ще ни манипулират в телевизията, то нека да ни накарат да се чувстваме добре.

- Защо медиите ни затрупват с информация за случайни хора и техните битовизми, а не за качествени и талантливи личности?

Точно това не ми харесва. Постоянното присъствие на екрана бързо омръзва на публиката. С какво ще е интересен някой, когото гледаме по всички канали? Знаем всичко за любовта му, за разделите му… Интересуват ме хора като Снежина Петрова например, какво прави и как стига до това, което прави, защото тя е блестяща актриса. За нея не се говори, а е гениална. Същото важи и за Вяра Коларова, Цветана Манева – защо тези хора не присъстват в публичното пространство? Защото са достатъчно деликатни и тактични, за да не населяват масовата публика със собствените си битовизми и глупости, които не са от значение. Хигиена на общуване трябва да се спазва. Човек трябва да внимава къде гостува, какво говори, колко често го прави и да е по-интуитивен.

- Ти защо прие да си водеща на новото предаване "Красива наука"?

Заради концепцията му и заради усещането, че е страхотно, че има послание. Предаването ще върви три месеца, а след това се надяваме да продължи и до септември, ако хората имат интерес да гледат младите учени и техните постижения. Този проект ме радва, защото се срещам с интересни млади хора, учени на по 20-22 години. Изумяват ме колко са напред с материала, колко са мислещи и обзети от идеята за наука. Аз на техните години се занимавах с моделство и мислех кога ще пътувам и кога да си събера багажа. А те са навътре в детайлите на това, с което се занимават. Самочувствието им е подплатено. Респектирана съм от тях и се радвам, че най-накрая намерих една среда, в която, общувайки, научавам много неща, които ме карат да се замислям. Отговарям си на въпросите не само четейки книги на духовна тематика, но и чисто научно и когато се преплетат двете неща, става "големият взрив".

- Как върви партньорството ти с доц. Леандър Литов?

Той е повече от 25 години в българския екип в ЦЕРН (най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици в Швейцария). В началото леко ми се обиди, защото си мислех, че е учен, който ще ме респектира със знанията си и общуването помежду ни ще е трудно. Оказа се супер готин, нормален човек. Но когато заговори за наука, се променя мигновено. Тогава трептенията и мозъчните му вълни са на много високо ниво (смее се). Иначе се забавляваме, разказва вицове, няма я тази граница, която очаквах да съществува между поколенията.

- А имаш ли свобода на действие, в предаването на Азис работеше без предварителен сценарий?

Мислех, че БНТ се притесняват от моя по-свободен начин на общуване. Оказа се, че те разчитат точно на това. Но при мен не е хаотично и това, че си позволявам да се шегувам със себе си и с някакви ситуации, не означава, че не съм добра водеща. Сигурно са видели в мен нещо, което не са открили в други колеги. Това е голям плюс и аз съм много щастлива от това партньорство.
Подробно интервю с Мария Силвестър ще намерите в сп. "Всичко за жената" на 12 май.

Стр. 16, 17

Leave a Reply