Маркетинг-директорът на NET1 Мариела Каролева: Мултиплексите няма да са безплатни за потребителите

сп. Тема | 03.10.2010

Г-жо Каролева, доскоро NET1 минаваше за последната сериозна компания на пазара на платени телевизии. Сега на него излиза и "Виваком". Какви трудности я очакват?

- Пазарното разпределение се променя интензивно в сектора на разпространение на съдържание и предоставяне на броудбанд услуги. "Виваком" стартира с новата си DTH платформа като трети сателитен оператор. Битката за клиенти ще се води основно между нея и "Булсатком". Не мисля, че ще има губещи в битката кабел срещу сателит, има пазар и за двете технологии. Всеизвестно е, че сателитните оператори имат сериозен пазарен дял сред българите в чужбина, както и в по-отдалечени населени места. Последните две години те бележат сериозна експанзия и в големите градове, където конкуренцията принципно е по-остра. Но все така остава тенденцията за по-голямо търсене на техните услуги на места с недобро кабелно покритие или липса на такова.

Част от далекосъобщителните оператори опитват и в трите сектора -телевизия, интернет и телефония. Вашата фирма не предлага телефони - защо?

- Конкуренцията е 8 пакетното предлагане на услуги. Класическите кабелни оператори, ISP оператори и мобилни – всички са насочили усилия в това да предлагат поне две услуги. DTH операторите единствени до момента предлагат само телевизия, но много скоро ще има промяна в търсене на алтернативни, свързани с броудбанд услуги.
Пазарната стратегия на НЕТ1 е също пакетиране на услуги и предлагане на изгодна цена. Този подход ще бъде запазен и за в бъдеще при последващи услуги, добавяни в портфолиото на компанията. Телефонията все още се развива в монополните рамки на "Виваком", все още е нисък пазарният дял на фиксираната телефония, предлагана от алтернативните оператори – свързаността, която се предлага от "Виваком", е неизгодна за останалите оператори.

Как ще се отрази на пазара датата 1.01.2013 година, когато телевизорите ни би трябвало да може да приемат повече от 10 безплатни телевизии?

- Цифровизацията до края на 2012 г. (ако въобще тя се случи в този срок) не би следвало да повлияе осезаемо на сегашното разпределение на пазарни дялове. Мултиплексите биха могли да излъчват 15-20 цифрови програми, но не мисля, че те ще бъдат безплатни, както са очакванията на ползвателите в момента. Търговете за мултиплексите са спечелени от частни дружества, следователно те биха имали търговски интерес и биха искали да развият печеливш бизнес модел. От това следва, че мултиплексите ще играят ролята на нов оператор – поредния, на и без това силно сегментирания пазар за телевизия. Друга пречка е обезпечаването на ресурс за закупуване на крайни устройства – цифрови приемници, без които е невъзможно да бъде приеман цифровият сигнал (изключение правят новите телевизори с вградени DVB-T /Digital Video Broadcast Terrestrial/ тунери). Всяко домакинство трябва да отдели бюджет за закупуване на такъв приемник (за всеки отделен телевизор по един) или да ползва услугите на кабелен или сателитен оператор. България е страна, в която кабелната и DTH индустрията са достигнали пазарен дял 75-80%, така че цифровизирането на ефира няма да промени значително статуквото на пазара в момента.

Стр. 50

Leave a Reply