Маркетинг практиките, които e време да се “пенсионират”

www.manager.bg I 05.09.2014г. 

Не всеки трик за повишаване на видимостта работи вечно. Някои масови маркетинг тенденции и практики в социалните медии и други канали може вече да се "пенсионират".
Кои са те, посочва анкета на американското списание Entrepreneur. В допитването участват маркетинг експерти, блогъри, предприемачи.
Ето какво казват те.
Преосмислете маркетинга в реално време. Да, много хора са активни онлайн по време на определени събития, например големи спортни финали. Но това не означава, че всеки бранд и бизнес трябва да се фокусира в събитието докато то се случва. За много компании обръщането в социалните медии и кампаниите на внимание към световните събития е странно. Аудиторията им не го възприема. Не на всеки отива да се свързва с повода за шума на деня. Вместо това може да се преосмисли стратегията с маркетинг в мрежата в реално време, като тя не се фокусира само върху популярните събития. По-полезно би било за мнозина тя да се ползва веднъж месечно при по-малки събития, с не толкова голям интерес към тях, когато не всички се надпреварват да се показват.
Браян Хонигман, BrianHonigman.com
Погледнете отвъд Facebook. Най-голямата социална мрежа действително е плодотворна почва за комуникации, но разчитането основно на нея за реклама е все едно да заложиш само на No. 1 радиостанция в града и да пренебрегнеш телевизията, печата, външната реклама или всеки друг начин да достигнеш клиентите.“
Джейсън Фолс, CafePress
Маркетингът е работа на време и търпение. „В последно време мнозина гледат на маркетинга, разчитащ на съдържанието (content marketing) като на нещо абсолютно ново. Това не е вярно. Всички ние си правим маркетинг със съдържание откакто се помним. Публикувам нюзлетър, говоря пред публика и пиша статии и книги от повече от 20 години с цел да споделям полезна информация и да се позиционирам като експерт. Това се наричаше „маркетинг“. Сега е „маркетинг със съдържание“. И всички си мислят, че трябва да го правят, защото е модерно. Да, подходящо е за всички бизнеси, но иска много труд и търпение.“
Илайзи Бенън, Marketing-Mentor.com
Помислете преди да споделите. Твърде много хора прибързват.
Питър Шанкман, Shankman/Honig
Когато се случват грешки, проявете разбиране. Понякога в публикациите на марки в мрежата се случват неволни грешки, а хора губят работата си. Помислете дали е било преднамерено. Може да е било недоразумение.
Джим Джоузеф, Cohn & Wolfe
Дръжте се на висота. Марките търсят кликвания. В сляпото преследване на количествения показател те масово жертват уважението на читателите и потребители. Има голяма разлика между прихващащо вниманието заглавие, добро уникално съдържание, което създава интерес и шокираща информация. В медийната среда има твърде много шум. С провокативни маркетингови съобщения компаниите се опитват да се отличават, но това може да стане с дотолкова силен ефект и ако пуснат нещо красиво.
Джоана Лорд, BigDoor

 

 

Огиринална публикация 

Leave a Reply