Маркетинговият успех във футбола през погледа на ФИФА

в. Дневник | Божидар КЪРТУНОВ | 10.12.2010

Връзката с феновете, а не държавната помощ е водеща за прогреса

Футболът е на първо място за привържениците и чак след това е бизнес, е основната идея в маркетинговата стратегия на ФИФА. Водещият съветник на международната федерация в тази сфера Жак Люк Грипон беше лектор на семинара "Футболен мениджмънт и комуникации", който се проведе в София. Французинът започна именно с лекция за важност на феновете в спорта. Грипон смята, че независимо от икономическото състояние на държавата или от ангажираността на правителството към спорта в основата на бъдещите успехи е изграждането на силна емоционална връзка с привържениците. "Където и да съм работил, никога не сме тръгвали от политиката и отношението на правителството. Никога. Дори в петте големи европейски страни. Отборът трябва да обедини много фенове. Когато това стане, той вече е силен, има влияние и може да оказва натиск върху правителствата", каза той.
Съветникът от ФИФА даде няколко примера за способността на клубовете да се превръщат в силни търговски марки чрез обвързаността си с привържениците. "Вижте какво се случва с "Барселона". Сега трима техни футболисти са тримата номинирани за "Златната топка" (бел. авт. – Андрес Иниеста, Шави Ернандес и Лионел Меси). Но за клуба по-важни остават феновете. Спомнете си кой беше водещият играч преди две години – Самуел Ето’о. Сега вече не е в "Барселона". И какво? Нищо. Феновете продължават да са на стадиона и да обичат отбора", каза Грипон.
Той се обърна и към родината си с пример за това как клубната идентичност и ценностите се изграждат покрай мнението на
феновете. "Привържениците на "Олимпик" (М) не обичат парижани. Винаги са настроени срещу тях. Затова и ръководството на клуба си е изградило подобна "опозиционна" политика. Може да не са прави, но често оспорват и са срещу решенията на лигата. Така запалянковците ги припознават и се сближават още повече с клуба", коментира Грипон. За ФИФА няма нещо по-важно от това стадионите да са пълни. Всеки клуб трябва добре да познава своите целеви групи и да се стреми да работи правилно с тях. Според Грипон те са три вида – настоящи,
потенциални и не-фенове. "Добре работещите клубове нямат "мачдей" (бел. авт. – денят, в който се играе даден двубой). Те поддържат връзката със запалянковците си всеки ден." В българските условия твърде малко клубове имат работещи маркетингови отдели, а от няколко години БФС работи успешно със "Спортфайв". "Тези, които нямат такива отдели, биха могли да привлекат външни компании", коментира още французинът. Най-важните начални стъпки за изграждане на близост с хората са създаването на отношение към децата и ветераните, както и работата с институциите. Ключова е обществено значимата дейност от страна на клуба. "Най-големите приходи на ФИФА са от световните първенства. Половината от тях идват за такива програми за развитие на футбола", каза френският специалист.
Във футбола като бизнес най-важни са приоритетите. А в основата на пирамидата са пълните стадиони, увери Грипон. Той твърди, че ценообразуването е един от важните елементи в маркетинга.
"Трябва да се внимава. Големите английски отбори и "Барселона" могат да си позволят да вдигат цените, защото стадионът винаги е пълен, а търсенето е голямо. В противен случай няма логика. Футболът не е пари. Те са следствие от успеха на правилна таполитика", обясни Грипон.

Стр. 11

Leave a Reply