Марко Бонев: Гаджето ми Камен Воденичаров ми беше забранил да стъпвам в телевизията

www.blitz.bg | Марина ШИВАРОВА | 2010-02-19 

Слави Трифонов дойде в “Ку-ку” с протекциите на Влади Въргала и Август Попов

На 27 януари се навършиха 20 години от излъчването на първото издание на студентското телевизионно предаване „Ку-ку“. Репортер на “Женски Тайни” се срещна с един от героите от шоуто – бургаският журналист Марко Бонев, който се съгласи да разкрие много от тайните в своето бурно минало. И, естествено, да разкаже за прощъпалника на култовото за времето си предаване “Ку-ку”.
На Разпети петък преди 4 години на една от пешеходните пътеки в Бургас кукувецът беше пометен от развилнял се автомобил и оцеля по чудо, но в момента е 80 процента инвалид.

- Как се създаде студентското предаване “Ку-ку”? Какво си спомняш за него?
-То се създаде на квотен партиен принцип – четири човека от комсомола, четирима от федерацията на независимата студентска младеж и т.н. Работихме на 11-ия етаж, ние бяхме след обед, преди обед беше програма “Здраве” –в телевизията тогава просто нямаше място.

-А ти как попадна в “Ку-ку”?

-В “Ку-ку” имах шанса да попадна след втория конкурс, който мисля, че се проведе в 272 зала на Софийския университет.

-Коментира се, че заради връзката, която си имал по това време с Камен Воденичаров, той не само, че те е водил навсякъде със себе си, но те е вкарал и в предаването.
-Когато се провеждаше конкурса, Камен беше в чужбина. Предварително обаче ми беше казал: “За нищо на света недей да започваш работа в телевизията!” Дори изрично ми беше забранил да кандидатствам в телевизията. Но въпреки това аз използвах отсъствието му, че е в Кьолн, Германия, и се явих на конкурса. След това ние направихме може би най – страхотния екип.

-Кои други се явиха и спечелиха същия конкурс? Какво ти е мнението за членовете на екипа, който създадохте?
-И до ден-днешен не мога да не призная качествата на Евтим Милошев, който е продуцент на едни от най-гледаните предавания. А той се яви на същия този конкурс. Тогава се явиха Соня Момчилова – сега издава списание, а преди беше говорител на Министерството на Вътрешните работи. Северина Гарджева – също… Ние просто бяхме на тази възраст, в която се явихме на конкурса и започнахме работа в “Ку-ку”.

-Слави Трифонов кога и как се появи в “Ку-ку”?

-Започна може би месеци по-късно от мен. Той дойде с протекциите на Влади Въргала и Август Попов.

-Наблюдаваш ли някаква промяна в него?
-Не е същият човек, какъвто беше преди 20 години. Променил се е. И то в положителен смисъл. Слави има властни стремежи към подчинените си, но аз го разбирам защо го прави. Защото ние, българите, сме разпасана тайфа. И ако не поддържаш дисциплината, и то по зверски начин, от продукта, който правиш, нищо няма да излезе.

-Разкажи някоя история със Слави Трифонов?
-Бяхме тук на морето. Тогава с Август Попов те играеха проститутките. За беда Август се беше напил много сладко и не можеше да си научи 10-те реплики. Наложи се да правим дубъл след дубъл, дубъл след дубъл. Когато се върнахме в София, успяхме все пак да сглобим нещо, което да се получи за излъчване по телевизията и никой от екипа не спомена какво е направил Август. Докато Слави си позволи. Това е нещото, което и тогава не ми хареса и за което няма да го оправдая никога. Август е една страхотна лира, защото той е фантастичен човек. И това, че се е напил, на него му е позволено, той е артист. Има някои неща, които на актьорите и шоумените са им простени. Защото иначе продуктът става стерилен.

-Как си обясняваш фурора, който предизвика “Ку-ку” – само защото беше първото нетрадиционно за времето предаване ли?
-“Ку-ку” беше една медийна бомба, защото почти всяка седмица там влизаха нови хора и се вливаше свежа кръв. А сега екипите са толкова закостенели, че да влезе човек в такъв екип или трябва да се бори с нокти и зъби, или да е наистина някакъв гений, или да има някаква връзка. Когато се събирахме, даже нямаше столове за всички. Спомням си как

Слави стоеше клекнал, защото нямаше къде да седне.

Но тогава бяхме съвсем други и имахме съвсем други цели. Не да правим шоубизнес, от който да се вадят само пари. Ние се опитвахме да бъдем някакъв коректив в общественото съзнание.

-Затова ли са проблемите в шоуто, което с всеки ден става все по- скучно?
-Не го гледам. Много рядко превключвам телевизията. Предпочитам да гледам или Дискавъри или Анимал планет. Защото програмите по нашите телевизии все едно вече съм ги гледал.

-А какво си спомняш от Камен Воденичаров?
-Той ме научи на невероятни неща от живота. Когато през 1994 ходиха с оператора Калин от “Ку-ку” ходиха на Световното по футбол в Америка, аз го попитах: “Батко, кажи какъв е животът в Америка?” Ошашавиха ме неговите думи: “Там хората работят в отбор. Когато един човек тръгне напред, всички други го бутат и всички вървят напред! Докато при нас е обратното! Когато един човек си подаде главата, гледаме да го смачкаме и всички падаме надолу!”

-Впрочем кога и как точно се запозна с Камен Воденичаров?
-Запознахме се през 1989 година. Аз съм сред учредителите на СДС – Бургас и тогава с известната манекенка Елина Кешишева, която също е от Бургас, изпълнявахме куриерски функции. С нея бяхме отишли в командировка в София и спяхме в апартамента на един, който беше правил филми за румънската революция /явно има предвид Владу Береану, б.а./ – не мога да се сетя за името му. Там се беше събрала голяма тайфа: Емо Кошлуков, други лидери на независимите студенти. Тогава Камен се беше върнал от турне в Белград. В този апартамент се запознахме. После той дойде тук по разпределение. В Кукления театър в Бургас пристигна цяла група току – що дипломирали се млади актьори от курса по кукловодство: Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Влади Василев заедно с жена си Деси Знаменова. Тогава в Бургас все още имаше Клуб на дейците на културата. И къде, къде можехме да се виждаме? Всяка вечер ходихме в клуба да се веселим. После разбира се, веселбите продължаваха на различни места. Камен живееше в един ведомствен апартамент в комплекс “Меден рудник” и оттогава се познаваме по -отблизо.

-Тогава ли поставихте началото на връзката си?
-Да.

-Верен ли е слухът, който се носи, че в Бургас той за пръв е бил с мъж-и то с теб?
-О-о-о, не знам. Аз съм чувал, че не е било за първи път.

-Като заговорихме за Камен…

-Да, ясно ми е, че и ти ще ме питаш за сексуалността му и за нашата връзка. Това е обект на всенароден интерес, който аз не мога да разбера. Лично мен не ме интересува какво правят съседите. Ако иска, съседът може да спи с кучето си или с водопроводни тръби. Какво прави в леглото, си е негова работа! Не мога да разбера това нездраво, пошло любопитство на българина кой с кого се ….

-Все пак отговори ми конкретно имахте ли връзка с Камен Воденичаров?

-Да, ние бяхме млади – аз на 18, той на 24 години и изживяхме едно прекрасно приятелство.

-Не смяташ ли, че заради разкритието на интимната ви тайна, Камен Во може да ти се разсърди?
-Защо, аз нищо не лъжа.

-За Елина Кешишева, която преди петнадесетина години беше една от най – успелите в чужбина манекенки, се говореше, че е имала връзка с Камен Воденичаров.
-Може и да са имали. Аз не съм бил там, за да светя. Възможно е, защото Елина е едно прекрасно момиче. Тя беше тази, която в телевизионното предаване “Ку-Ку” за пръв път пред цяла България каза следните думи за политиката на страната: “Със стари курви нов бардак не става!”

Кукувците се проявиха за пръв път и на много други фронтове: първата частна продукция в БНТ, Ку-ку маГЪЗините, първият сатиричен ежедневник – вестник „Ку-ку”, първото национално частно радиопредаване – „Славата на Слави”, и се стигне до цигарите „Ку-ку international – Раris, London, New York… Gorna Djumaya”, вафлите „Ку-ку” и течния шоколад „Паста за цапане на зъби – Ку-ку”, записа на първия ку-ку албум – „Ръгай чушки в боба”…

Оригинална публикация

Leave a Reply