Марси Рийс: Внимавайте за свободата на медиите

www.trud.bg | 08.03.2013

“Протестите в България са фокусирани най-вече върху финансовите и икономическите затруднения на хората.” Това каза посланикът на САЩ в София Марси Рийс по повод уличните протести и оставката на българското правителство. “Ние сме съпричастни към тези затруднения и изразяваме съболезнования към семейството и приятелите на младия мъж, който се запали във Варна”, добави дипломатът.
“Много различни теми излизат от тези протести, но като цяло те изглеждат свързани с икономическите трудности и усещането на хората, че не могат да посрещат своите нужди”, добави тя.
Марси Рийс допълни, че въпреки икономическите проблеми българите трябва да насочат вниманието си към върховенството на закона и свободата на медиите. “Силно се надявам следващото избрано правителство да не изоставя тези въпроси. И трите теми – разнообразяването на енергийните източници, развиването на върховенство на закона и свободата на медиите – са важни условия за икономическото развитие и прогреса”, каза Рийс.
Тя даде старт на изложение за туризъм и образование в САЩ “Открий Америка” в София. Американският посланик отбеляза, че през 2012 г. в САЩ са учили 764 000 чужди студенти, но броят на българите сред тях намалява, което “не е приятен факт”. “Затова целта ни е да представим повече информация за възможностите за образование и получаване на стипендия, за да може обучението в САЩ да е по-достъпно, приятно и по-евтино”, допълни Рийс.

Оригинална публикация

Leave a Reply