Мартин Карбовски: Всеки ден се обаждат и казват умирам

в. 24 часа | 2010-02-13 

- Г-н Карбовски, и в нашата редакция звънят, за да търсят учения, за когото направихте филм. Какво се случва с него?

- Имаме над 2000 обаждания, писма, мейли, непреброимо е. Разбрах, че той не желае да продава амбулантно препарата си и спира. Учуди ме, защото можеше да използва огромния интерес. Но той иска здравното министерство да му отговори.

- А министерството интересува ли се?

- През 2004 г. са подадени документите за регистрация, след което са загубени. Така твърди проф. Власковска, казва: “изчезнала е базата данни". Сега нещата тръгват отначало, документите са подадени пак през декември. Има 3 варианта. Първият е, че не може да бъде регистрирано тук, трябва да мине през Европейската комисия, защото България не произвежда и не регистрира лекарства. Всичко, което ползваме, влиза отвън. Вторият вариант е да се чакат 10 години, през които да получи регистрация у нас. Времето е много, защото клиничните изпитания са тежки. Има и трети бърз вариант – да се регистрира като хранителна добавка, след като за година се направят изпитания само за токсичността му. Но самият изобретател не иска, тъй като препаратът не е извлек. Ситуацията е патова, защото всеки ден се обаждат хора и казват: "Умирам".

- Какво ви казва на вас Продан Христов?

- Престана да продава и не се свързва с никого, не отговаря и на моите обаждания, общува само с адвоката си. Всички, които биха искали препаратът да стигне до тях, трябва да поощрят здравното министерство да направи невъзможното и да го регистрира. Сега ме търсят мен, все едно аз го продавам.

- Вие вярвате ли му?

- Нямам лично мнение, защото всичко е в ръцете на министерството. Той лекува, като иска по факса да му бъде изпратена епикризата. Сега обаче не приема нищо и никого, няма откъде да се купи лекарството. Ще направя още едно тв предаване, в което ще покажа позицията на здравното министерство, която е много мъглява. Вече има групи във фейсбука – хората не искат да бъдат лъгани, а някой отговорно да каже поне за токсичността. Но, както се случва у нас, карат ни да действаме нелегално.

Стр. 3

Leave a Reply