Media management

сп. Мениджър | 2009-11-01

Media ManagerБНТ ще отбележи своята 50-годишнина с юбилеен концерт в зала 1 на НДК на 7 ноември т.г. Чрез допитване зрителите избраха кои са любимите им 50 песни от легендарния конкурс "Златният Орфей". 15 от тях ще прозвучат на живо. Това са: "Бяла тишина", "Една българска роза", "Ладо ле, Ладо", "Моя любов", "Мъжка песен", "Надежда", "Наше лято", "Нека да е лято", "Огън и дим", "Пепеляшка", "Песен моя, обич моя", "Повей, ветре", "По първи петли", "Устрем" и "Щурче". Водещ на концерта ще е Драго Драганов.
***
Иван Гарелов ще води ново телевизионно токшоу. Това обяви продуцентът на "Олд скуул" Нико Тупарев. Предаването ще съчетава политика и шоубизнес, както го правят светилата в жанра Джей Лено и Дейвид Летерман. "Когато проектът се избистри, ще го предложим на медийния пазар и ще видим коя телевизия ще го купи", каза Тупарев, който сега работи с БНТ и Нова ТВ.
***
Съветът за електронни медии е наблюдавал 67 радиопрограми и 87 телевизии през 2008 г., като е съставил 98 акта за административни нарушения на 49 оператора. Това сочи отчетът на СЕМ. Най-много са актовете за това, че рекламата не се обособява отчетливо от другите части на програмата. В бюджета на СЕМ са влезли 147 896 лв. от наложени санкции.
***
Би Би Си ще предава триизмерно Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Амбицията е някои от състезанията да се заснемат в 3D, като за целта ще бъдат използвани специални камери. Не е сигурно обаче дали напредъкът на техниката тогава ще даде възможност на масовия зрител да се възползва от този образ чрез домашния си телевизор.
***
Conde Nast обяви закриването на 4 свои списания заради намалели рекламни приходи. Сред тях е Gourmet, което има 68-годишна история и се счита за най-старото списание за храна в САЩ. Поради свиване на тиражите спират да излизат списанията за младоженци Modern Bride и Elegant Bride, както и Cookie. Кризата ще доведе и до съкращаване на 180 служители в Conde Nast.
***
Филмът „Капитанът" на Антония Близнакова и режисьора Григор Николов от БНТ спечели награда на международния фестивал за спортни филми "Атлант" в руския град Липецк. Лентата разказва за живота и спортния път на доскорошния капитан на националния отбор по волейбол Пламен Константинов, филмът спечели третото място в категорията "Спорт и личност", в която бяха представени 32 продукции. Преди него бяха класирани "Марадона" на Емир Кустурица и руската продукция "Човекът Иван Яригин".
***
Лондонският Evening Standard вече е безплатен вечерен всекидневник от 12 октомври т.г. Вестникът, който досега се продаваше по 50 пенса (55 евроцента), увеличава тиража си от 250 хил. на 600 хил. копия, което е и целта на новия собственик. През януари 2009 г. Evening Standard, който излиза от 182 години, беше купен за символичната 1 британска лира от руския милиардер и бивш агент на КГБ Александър Лебедев.
***
BBC News беше обявен за най-добрия новинарски Сайт от Асоциацията за он-лайн новини (Online News Association). Наградата се присъжда за отразяването в реално време на терористичните атаки в Мумбай на 26-28 ноември 2008 г. Отличието за ненадминато майсторство в онлайн журналистиката бе дадено на сайта Nytimes.com – онлайн версията на в. "Ню Йорк Таймс". Сред победителите в 13-те категории са дигиталните версии на Франс прес и "Вашингтон Пост".
***
От кризата вече се измъква най-големият издател на вестници в САЩ – Gannet Co. Това става ясно от резултатите му за второто тримесечие на 2009 г., обявени в средата на октомври. Те значително надхвърлят прогнозите, въпреки че печалбите от една акция са около два пъти по-малки, отколкото за същия период миналата година. Gannet издава 84 всекидневника и притежава 23 телевизии.
***
Washington Post обяви, че разработва нова глобална новинарска услуга с Bloomberg. Тя ще бъде на разположение на новинарските медии от началото на 2010 г. и ще предлага подбор от 120 статии с фотографии и графики от Washington Post и от Bloomberg News. На washingtonpost.com ще се поддържа и съвместна страница с бизнес новини. Цялото съдържание на вестникарския сайт ще може да се ползва безплатно от абонираните потребители на Bloomberg.
***
„Надхитри блондинките" ще гледаме
От ноември в ефира на PRO.BG. Това е игра, в която един срещу друг се изправят 50 блондинки и един мъж, които в продължение на два кръга отговарят на въпроси от всякакъв характер. Ако се справи със задачата и оцелее, играчът печели наградата. В противен случай блондинките са тези, които си разделят сумата. Провокативната игра е създадена през 2007 г. от продуцентската компания Eyeworks. За по-малко от две години форматът е реализиран в близо 20 държави, сред които Холандия, франция, Дания, Италия, Испания, Русия, Гърция и др.

стр. 128, 129

Leave a Reply