Медиа шоповете се борят да оцелеят

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-03-23

Свити бюджети и борба за отстъпки в цените са изпитание за рекламните посредници

Рекламният бизнес в България е един от най-тежко засегнатите сектори от икономическата криза. Пазарът се сви с около 25% през 2009 г. в сравнение с година по-рано. Телевизиите, които традиционно привличат най-много рекламодатели, свалиха рекламните тарифи с 25-30%. Промяна има и от страна на рекламодателите – компаниите се борят за по-ниски цени, по-високата ефективност и отчетност на резултатите от кампаниите. Основен потърпевш от промените, връхлетели сектора, са рекламните и медийните агенции.

Нов избор

Изминалата 2009 може да се нарече годината на конкурсите – тази тенденция се наблюдава и в световен мащаб – рекламодателите организират конкурси с цел намаляване на комисиони и крайни цени, коментира за в. "Пари" Десислава Стоянова, медия директор в агенция "ЗенитОптимедия". В повечето случаи конкурсите не са инициирани заради неудовлетвореност от работата на настоящата агенция, а по-скоро от желание за намаляване на разходите, което в крайна сметка води до влошаване на качеството на нашия продукт. Първо, от чисто финансова гледна точка -по-ниските постъпления
водят до намаляване на инвестициите в обучения на служителите, разширяване на изследванията и внедряването на нови продукти. Второ, екипите се демотивират, защото, колкото и да са работили по дадена стратегия, колкото и добри решения да са намерили, клиентът преценява на база ниво на комисиона и цени в медиите, допълва тя. Все по-често се провеждат конкурси за медийно обслужване, коментира за в. "Пари" Десислава Хамамова, ТВ медия директор в агенция "Пиеро 97". Клиентите, които са в правото си да търсят най-добра цена, започнаха да се допитват до няколко агенции за получаване на условия. Проблемът е, че това става хаотично и нерегламентирано.

Липсващо звено

Тенденцията рекламодателите да се договарят директно с медиите е съществувала винаги, но се засили в условията на криза, коментира Хамамова. Под натиска на борбата за пазарен дял телевизиите са склонни да водят преговори директно с клиентите. При големите национални телевизии обаче закупуването се реализира през медия агенциите независимо от директното договаряне, допълва тя. Не съм сигурна кой стои в основата на тази тенденция – рекламодателите или медиите, коментира Десислава Стоянова. Притеснени от намалените бюджети, някои от медиите са готови да продават с изключително високи нива на отстъпките само за да задържат или привлекат даден рекламодател, допълва тя. От Българската асоциация на рекламодателите (БАР) са на различно мнение – много от компаниите, които са наши членове, не са променяли метода си на работа в скоро време, коментираха за в. "Пари" от асоциацията. Още отпреди кризата много от тях са установили съвместни преговори с медиите заедно със своите медийни агенции. Така агенцията ръководи процеса и компанията рекламодател се включва във финалния етап. Този начин на работа е доказано ефективен за всички страни, показва опитът на нашите членове, допълват от БАР.

Нотка оптимизъм

Най-активните рекламодатели през миналата година и в първите месеци на 2010 г. са компаниите от секторите фармация, козметика, телекомуникации, хранителни стоки и напитки. "Нестле" и "Фикосота синтез" продължават агресивното си поведение, което започнаха през 2009 г., като бележат съответно 14 и 8% ръст на инвестициите през първите два месеца на 2010 г., коментира Десислава Стоянова. "Крафт фуудс" и "Данон" също отбелязват ръст в инвестициите спрямо първите два месеца на 2009 г. съответно с 35 и 14%. Началото на годината е труден период за бранша, казва Десислава Хамамова. Повечето сделки и бюджети са в процес на договаряне, а клиентите са в позиция на изчакване, допълва тя. През март определено се наблюдава съживяване на пазара, коментират за в. "Пари"

Стефан Дьолайе и Йордан Йорданов – управители на "MPG България".

Активизираха се автомобилните производители, които през януари и февруари 2010 г. отчетоха около 50% спад на продажбите. Свои кампании – за потребителски и ипотечни кредити, стартира и банковият сектор. Това също ще допринесе за по-бързото излизане от рецесията на фирмите за продажба на недвижими имоти и строителните компании, допълват шефовете на MPG.

Стр. 22

Leave a Reply