Медиен гаф на медийния феномен Борисов

www.ivo.bg | Иво ИНДЖЕВ I 2010-06-10

Слушах и гледах Диана Дамянова в едно ранно телевизионно предаване на 9 юни, в което тя буквално обяви за гениален ( точно “гениален” каза тя – дори и да влагаше лека ирония, водещият съучастнически не я репликира) премиера Борисов. Тя има служебното задължение да се грижи за премиерския имидж ( в превод – да изглежда добре пред публиката). Дамянова, възхитена от уменията на своя началник да обръща в своя полза упреците на противниците си, ще трябва този път доста да се потруди, за да защити тезата си за гениалността на шефа.
Малко по – късно, пред друга телевизия, Борисов не се представи особено гениално. Озъби се на репортерка, говорейки й ( в неговия си стил) на “ти” през зъби и през рамо: “точно на тебе ли ще ти кажа”. В смисъл, че има нещо лично срещу нея по въпрос, който тя му задава без никаква агресия, но по повод водещата новина на деня за предстоящото поскъпване на живота като производна на скока в цената на природния газ. Как се връзва това отношение с грижливо градената представа за Борисов като фен, приятел, съмишленик, закрилник и изповедник на медиите, които винаги са готови да му дадат думата да каже каквото си пожелае?
“Нова телевизия”, която излъчи репортажа за тази ”дреболия”, припомни как груби реплики са стрували скъпо на политици в САЩ и във Великобритания, където лейбъристите получиха тежък автогол на изборите от собствения си лидер Гордън Браун, изобличен от медиите да ругае една домакиня заради зададен от нея неудобен въпрос.
В България няма нищо великобританско, а САЩ могат само да бъдат сащисани от подобно премиерско поведение. Добрата новина е обаче в това, че една телевизия с достъп до широката аудитория се осмели да защити своя репортер ( и медийната си чест, при цялата условност на това определение). Защото не спести факта. А можеше – всички останали медийни свидетели на случката щяха да си траят на принципа “ това е реклама на конкурентите”.
Някой трябва да каже на Борисов, че да си на “ти” с медиите не означава, че трябва да им говориш на “ти”. Умилкването на журналистите пред властта доведе дотам, че вече публично им подвикват като на куче, което не е никакъв пазач, а “влачи, но диря няма”. Изключението, демонстрирано от “Нова телевизия” чрез излъчването на сюжета, е интересен прецедент. Заслужава си да се проследи неговото развитие.

Оригинална публикация

Leave a Reply