Медии по поръчка

в. Капитал | Андриан ГЕОРГИЕВ | 19.06.2010

Така наречените ферми за съдържание стават заплаха за новинарските сайтове и блогове

Сравняват ги с бързото хранене. т.нар. ферми за съдържание проверяват какво търсят точно хората в Google и аутсорсват писането на статии по темата към хиляди нископлатени автори на свободна практика. Те създават статии и видеоклипове от типа "Как да отслабнем" или "Как да направим гръцки туники". След това материалите се редактират и проверяват за плагиатство. После фермата използва SEO (Search Engine Optimization), за да изкачи статиите до челните резултати в Google. И така до безкрай.
Най-голямата компания в сектора, която следва този модел на работа, е Demand Media. Тя поддържа сайтове като eHow и Cracked и печели от рекламата в тях. Въпреки традиционното си високомерие професионалните медии също поглеждат към този иновативен модел, защото е печеливш.
Преди месеци вестникът USA Today изнесе писането на пътеписи именно към авторите на Demand Media. Позагубилите позиции AOL и Yahoo пък смятат да се завърнат в интернет подобно на огромни медийни компании, заимстващи от идеята на Demand Media. AOL наема над хиляда журналисти, които ще творят интензивно за 17 тематични сайта. Преди месец пък Yahoo закупи фермата Associated Content за $100 млн. и също ще бълва евтино онлайн съдържание.
Успехът на фермите за съдържание се дължи на пропуски в работата на интернет търсачките. Според Фред Уилсън, инвеститор в Twitter, социалните мрежи ще затруднят компании като Demand Media, тъй като истински хора и техните приятели ще решават кое съдържание е качествено, а не само търсещите машините. Чрез бутона Like във Facebook например демонстрирате силен интерес, който не може да бъде засечен сега от алгоритъма на Google.
Силните дни на фермите могат да приключат, когато приоритизиращия механизъм, подобен на Like, се разпространи в интернет. Най-вероятният носител на промяната ще е услугата Facebook Connect, която добавя функционалност на социалната мрежа към произволен сайт. Тоест четете статия в интернет и още на сайта вдигате палец Like, без да влизате във Facebook. Този механизъм обаче остава пожелание за бъдещето и дотогава компании като Demand Media ще продължат да са заплаха за традиционните производители на онлайн съдържание.

Стр. 35

Leave a Reply