Медии рекламират благотворително

в. Труд | 19.08.2011

"Лошото момче" на съвременното българско кино Асен Блатечки е извадил най-чаровната си усмивка и е гушнал не поредната красавица, а палави едномесечни котета. Това е кадър от снимките на кампанията "Вземи ме вкъщи" на радио "Меджик ФМ". Седемте малчугани със сигурност ще си намерят стопани, защото именно Блатечки моли за това.
Известни личности, сред които актрисата Елена Петрова, Ана Пападополу, Димитър Рачков и Мария Игнатова, певците Влади Ампов-Графа и Георги Енчев призовават във видеопослание от екрана хората да помогнат в борбата с неонаталния тетанус чрез купуване на пелени.
Всяка година чрез ефира и сайтовете на електронните медии се подкрепят десетки социални кампании. Това става чрез безвъзмездно излъчване на клипове и публикуване на банери на неправителствени организации. Само в Би Ти Ви има средно около 20 кампании.
През 2009 г. телевизията е излъчила безвъзмездно рекламно време на стойност над 5 млн. лв. без ДДС, а през 2008 г. – близо 6 милиона.
От Нова тв също имат принос за полезните рекламни кампании, но не можаха да сметнат общата стойност на времето в ефира, отделено за благотворителност. Само в рамките на проекта "ВИП брадър 3" бяха събрани близо 2 500 000 лв.
Социалната кампания трябва да е силна и ефективна. Разчита се на въздействаща музика, кадри от реалния живот и ефектен слоган. Но има и такива, които печелят с провокация на чувството ни за съжаление. Те засягат теми като изоставени деца, домашно насилие, домове за стари хора, бездомни животни, катастрофи и други.
Преди няколко месеца родният ефир отново пробуди страстите относно СПИН. "Важно е да знаеш!", "Човешко е да общуваш!" бе слоганът на анти-СПИН кампанията. Тя бе под патронажа на Министерството на здравеопазването.
В нея активно се включи екипът на предаването "Стани богат" и се опита да образова и провокира отговорност.
Всички кампании на УНИЦЕФ са постоянно подкрепяни от Би Ти Ви – "Чуй ме сега" – за отговорно родителство, "Очи на четири лапи" за кучета-водачи, каузата на "SOS детски селища" и др.
Предаването "Байландо" по Нова тв също се оказа достатъчно висока трибуна – специалисти и институции помогнаха за сбъдването на мечтите на участниците. Нова тв развива и две постоянни кампании "Действай сега" – с еконасоченост и "Нова помага", в която зрителите намират подкрепа за конкретни социални каузи.
Една от най-рекламираните социални кампании в последните години е "Българската Коледа" под патронажа на президента Георги Първанов.
Участието на националните електронни медии и всички мобилни оператори води всяка година до големи приходи, които традиционно се използват за оборудване на детски отделения в болниците.

Стр. 19

 

Leave a Reply