Медийна НеСвобода

www.dnevnik.bg I Весислава АНТОНОВА I 1.03.2012

Фондация "Медийна демокрация" публикува годишния си доклад, който оценява състоянието на медийния пазар в България през изминалата 2011 година. Изследването съдържа данни и тематично фокусирани авторски експертизи, посветени на процесите в бранша. В традицията на фондацията и на нейната Лаборатория за медиен мониторинг анализите са насочени както към традиционните медии, така към онлайн медиите и социалните мрежи. Изследването за 2011 година е озаглавено: "По-малко свобода, повече конфликти: Български медиен мониторинг 2011".

В доклада се отбелязва, че през 2011 г. сме свидетели на едно още по-опасно сближаване между сферите на политиката и медиите, което "в крайна сметка се изражда до нездрава, връзка между тях". "И днес политическите жестове на управляващите, независимо от техния мащаб, продължават да са неизменно във фокуса на медийния интерес, като самите стандарти за новинарска
стойност бяха про(под)менени", констатира ФМД.

Анализирано е и телевизионното съдържание през 2011 г. Докладът за пореден път констатира, че сериозните, професионални коментатори и публицисти, разследващи журналисти, анализи, дълбочинни интервюта, експертни дискусии и документалистика са изместени от talk show и риалити формати, от развлекателни предавания, които според ФМД "колонизират публичното, телевизионно пространство, инструментализират журналистиката и преформатират възприятието и изискванията към действителността".

В заключението на анализа за състоянието на българските медии ФМД обобщава, че неполитическото съдържание в медиите е все повече обект на бизнес договорености. Начините за създаването му поставят под съмнение свободната конкуренция в България, а 2011 г. донесе дори конфликт между двете най-гледани телевизии – Би Ти Ви и Нова телевизия, и жалба в КЗК. Наред с всички съществуващи опасения от състоянието на отношенията медии-политика това остави допълнителни съмнения за механизмите, по които се създава медийната картина на обществения живот.

Докладът се публикува в контекста на засилващи се критики към българските медии и констатации за разпад на базисните ценности в професията. Тези констатации идват както от авторитетни международни организации, така и от утвърдени български неправителствени организации. Дори от самите журналисти. Годишният доклад на Фондация медийна демокрация (ФМД) стъпва върху всички тези международни доклади и анализи поставящи българската журналистика в мрачния ъгъл на частичносвободните медии. През януари 2012 г. бе публикуван докладът на "Репортери без граници" за 2011 г., в който България заема 80-то място в индекса на свободата на пресата, отстъпвайки с девет позиции надолу спрямо 2010 г. България е класирана последна от страните в ЕС и поделя мястото си в класацията със Сърбия, Чили и Парагвай. Експертите и анализаторите на ФМД анализират и поведението на медиите по време на изборите през 2011 г.

Екипът на фондация "Медийна демокрация" продължава с мониторинга на медийната среда и през 2012 година.

Пълният текст на анализа, който е 116 страници, може да бъде намерен в прикачения файл: Анализът за състоянието на медийния пазар в България (Изтегли)

Оригинална публикация 

Leave a Reply