Медийна полицейска академия

в. Банкер | 12.01.2013

Родната полиция наистина ни пази. Тя е навсякъде, даже бе и на терена на ТV +. Новината, че там е арестувана тв водеща, а в медията имало засилено полицейско присъствие, скоростно обиколи новинарските агенции в следобедните часове на 9 януари.
"Проверени са документите за самоличност на хората, работещи в студията. Служители на отдел "Икономическа полиция" към СДВР са извършили процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Насоката на работа е по линия на данъчни престъпления", съобщиха малко по-късно от пресцентъра на МВР.
Първоначалната информация, че нахлуването на полицията в телевизионните офиси е заради нелегален софтуер, бе опровергана. Екипът на ТV+ отговаряше на запитвания от гилдията, че няма арестувана водеща или с лаконичното "без коментар". Според запознати телевизионерите предварително били

"помолени" за дискретност

а проверката случайно е съвпаднала с деня за получаване на заплати.
За уточнение,програмата на ТV+ се излъчва в мрежата на "Булсатком", както и от още няколко кабелни оператора. Телевизията е част от медийната група "БГ САТ", регистрирана в Търговския регистър на един и същ адрес с "Булсатком". Законът за електронните съобщения забранява на собственици на разпространителска мрежа да притежават предприятие, което произвежда инфомационно съдържание. Най-вероятно заради това Тинко Тотев, маркетинг директор на "Булсатком",побърза да заяви пред investor.bg, че от четири години насам компанията не е собственик на TV+. "Ръководството реши, че няма нужда от телевизия, и я продаде, така че ние не можем да коментираме проблема. Единственото, което е сигурно, е, че към настоящия момент "Булсатком" няма абсолютно нищо общо с TV+", категоричен бе Тотев.
Малко по-късно същия ден говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова уточни, че се проверява дали в TV+ не се води двойно счетоводство. Служител на телевизията, подал сигнал, че той и колегите му получавали твърдите си трудови възнаграждения по дебитна карта, но освен това взимали и пари на ръка, за които били принуждавани да се разписват. Арнаудова каза още, че досъдебното производство е по чл.255 от Наказателния кодекс, който криминализира укриването на данъци. Програмната директорка на ТV + пък обясни, че няма от какво да се страхуват от проверката.
"Самият факт, че ТV7 съобщи това, трябва да ви навежда на мисълта за някаква… далавера", коментира Тотев. А в социалните мрежи, минути след полицейската акция, се разпространи следният виц: "Акцията в ТV+ може да се гледа във voyo, една седмица по-рано."

Предисторията е известна

Името на сателитния телевизионен доставчик "Булсатком" е особено актуално от няколко дни. Повод за това стана търговският му спор с "bTV Media Group". Той се изостри до червено през последните дни на декември и в началото на тази година абонатите на "Булсатком"останаха без bTV и останалите шест канала в групата. Според телевизията доставчикът не предприемал ефективни действия за добросъвестно договаряне и налагал безпрецедентна ценова дискриминация, независимо че цената на програмите й била изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание. "Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, "Булсатком" изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял", подчертаха от bTV. Освен това "Булсатком" продължавал да не изплаща дължимите значителни суми на bTV Media Group, като същевременно ощетявал абонатите си, предплатили пакетите, съдържащи нейните канали. На всичко отгоре декларирал и по-малък от реалния брой зрители.
От своя страна операторът се оплака от

"безпрецедентна ценова преса"

наложена върху абонатите на "Булсатком". "Исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечна сума, която можем да си позволим да платим за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване правата за излъчване на програми. Значителна част от парите bTV иска само за своите канали", заявиха от "Булсатком". Оттам казаха още, че всяка година обявявали данни за развитието на мрежата си и броя на абонатите си в Комисията за регулиране на съобщенията. И от докладите било видно, че не разполагат с господстващо пазарно положение.
"Медийната група прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. С това практически злоупотребява с предоставения й за безплатно разпространение ефир, като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния", смятат още от "Булсатком".
От TV 7 също поставиха условие, че ще спрат излъчването на програмите си, ако до 11 януари не парафират договор, с тв доставчика, който да ги удоволетворява.
Преговорите между bTV Media Group и "Булсатком" продължават и уж се очакваше до края на тази работна седмица да се стигне до споразумение. Това обаче бе преди проверката на икономическа полиция в TV+. Пак преди тарашенето от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) обвиниха bTV и ТV7 в картелно споразумение, чиято цел била да прехвърлят клиенти от "Булсатком" към "Виваком". Изказаха се и мнения, че

основният мотив за атаката

срещу оператора били неговите наново активирани интереси на пазара на мобилните комуникации. Комисията за регулиране на съобщенията издаде лиценз за четвърти мобилен оператор на "Булсатком" преди повече от година. Което навежда шефа на асоциацията Янаки Ганчев на мисълта, че зад цялата работа стоял новият собственик на "Виваком".
Според друга версия пък проблемите на сателитния доставчик тръгнали, след като TV+ купи част от правата върху футболната ни А група. Медията има право върху първи и трети избор. Вторият е на БНТ. Миналогодишният шампионат беше в програмната схема на TV7. TV + обаче има още и правата за "Формула 1", испанското футболно първенство, както и това на Холандия, успоредно с тенис турнира "Уимбълдън" и др.
Ако bTV и "Булсатком" не постигнат съгласие по спора,

трябва да се обърнат към съда

Това реши в края на седмицата Комисията за регулиране на съобщенията. Регулаторът няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията и ръководството му апелира за конструктивен диалог между засегнатите в името на българския потребител. Комисията установила след анализ, че спорът имал търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство. "КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми", се посочва в нейното съобщението.
Интересно е

защо държавата не е осъзнала

че в случая става въпрос за търговски разногласия? Или може би им своя мотивация, за да не го осъзнае? Важното е, че родната полиция ни пази. По тази логика обаче трябва предизборно да нахлуе в още масафирми в страната. Или, както казва интернет потребителят Obi_Van_Kenobi: "Може би полицията търси изгубените абонати или пък са занесли новия договор с bTV и ТV 7 на крака,.. съвсем по ГЕРБЕРСКИ?" Според други полицията просто е направила предложение, на което "Булсатком" няма как да откаже. А Роби Уилямс, но не онзи Роби Уилямс, а някакъв си виртуален смята, че: "Ако наистина "Булсатком" са укривали абонати – това си е пресътпление и не бива да си кривим душата". Прав е, ама защо на другите престъпници не им дърпат шалтера? Общо взето, мнозина в мрежата изразяват недоволството си от "Булсатком", но и съвсем не одобряват това, което прави bTV, определяйки го като рекет…
Всъщност, със или без счетоводни трески за дялане, "Булсат" трябва да са благодарни – ще им излезе ореол на мъченици, а тираните най се плашат от мъчениците.

Стр. 43

Leave a Reply