Медийните експерти: Сутрешните блокове да станат риалити

в. Поглед | 2010-02-05 

"Сутрешните блокове съвсем ще заприличат на риалити, а новините – отчасти. Ще има все по-малко същински публицистични предавания. Поне в рейтинговите телевизии. Сериозната журналистика ще се изнесе в маргинални медии. Това ще даде тежест на малки и амбициозни проекти като Ре:ТВ или тв "Европа". Те ще станат медиите на социалноактивния градски човек", заяви в последния брой на ПОГЛЕД за 2008 г. доц. Георги Лозанов.
Прогнозата на Лозанов не се изпълни за миналата година, но е на път да стане факт през тази. С изключение на реализацията на малките и амбициозни проекти, които бяха ударени от световната финансова криза.
"Непосредственото наблюдение, което може да бъде наречено риалити, метод на провокиране в ситуация или чиста инсценировка, ще навлиза в телевизиите все повече, защото в чистия си вид, като документ, е изключително евтин формат. Нещата се случват пред тебе, ставаш беззащитен и следиш процеса им в тяхното развитие. Няма намеса, приближават се до автентичния живот. Телевизията става все повече свидетел", прогнозира в началото месеца и медийният експерт Иво Драганов. Той обаче отбеляза, че този модел се забелязва за сега в предаванията след сутрешните блокове, когато преобладава женската аудитория.
Според Иво Драганов успехът на bTV се дължи най-вече на опита да разработи нови територии като разследвания и репортажи от цялата страната и местната власт.
Стр. 2

 

Leave a Reply