Meдиитe мълчат като риби

в. Седем | Евгений ДАЙНОВ | 2010-01-20

Основните български медии залязват, тъй като много обичат да се правят на слепи, глухи или неразбрали. И колкото повече залязват, толкова повече се правят на слепи, глухи и неразбрали. Което е глупаво, но това е положението.
И въпреки това напоследък се оказва, че важни обществени теми успяват да пробият. Да станат национално значими и то – достепен, че дори да доведат до действие от страна на отговорните институции. Първото звънче беше огромното обществено негодувание по повод бездействието на Фонда за лечение на деца в чужбина. Получи се лавина, началниците на фонда бяха уволнени. Второто звънче е текущият скандал за абсурдите в митниците, който тръгна от публикация на журналист, изгубил 4 часа в Абсурдистан, за да си освободи тениски, купени по интернет от САЩ. Веднага "отгоре" обещаха да прекратят издевателствата.
По тези два случая съдим, че нещата дори в БГ-то полека се нормализират: възмутителни неща водят до възмущение и до необходимата промяна.
Под повърхността бълбука третият случай. Засега, тъй като се отнася за техен любимец, медиите мълчат като риби. Но случката набира скорост и би било добре да стане третата, довела до резултат.
Става дума за любимеца на главните редакторки, интелигента от Сирищник, красавеца ловджия Георги Първанов. От години в София се знае за неговите пристрастия към купонясване с мутрите. Прави го уж тайно – наема пиано-бар, затваря го за публиката – но тези негови купони се знаят и обсъждат. Знае се за неговата дружба и ловджийски похождения с овластени мутри, като например президентите на Русия и Узбекистан. Знае се и това, че точно когато най-малкото трябва да се скрие, ходи да бракониерства по вълци…
От няколко дни обаче тези знания придобиват ново измерение. Свидетел след свидетел проговарят за купон от 2003 година, когато върховният главнокомандващ е бил на рожден ден не с редови мутри, а с Маджо. Рожденият ден е бил на БСП звездата Евгени Узунов, наричан от Таня Дончева "банкера на мафията". Освен за Маджо ходят слухове, че там били и Маргините. Тези свидетелства не влизат в основните медии, но интернет арената е пълна с тях. Не е ясно, колко дъгло омертата може да бъде удържана, след като сред свидетелите са такива видни социалисти като Красимир Премянов. Но е ясно едно – дори и този път да му се размине, все някога Първанов ще потъне в някой подобен скандал. Все пак той от години има поведението на сатрап от Третия свят, чувстващ се най-комфортно сред крадци и убийци. Все някога това му битие ще го захапе изотзад, когато най-малко очаква.

desnite.eu

Стр. 9

Leave a Reply