Медиите ни са по-малко свободни от унгарските

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 26.03.2011

Медиите в България се превръщат във все по-зависими от управляващите и следват корпоративни интереси, показват последните данни от изследване на организацията "Репортери без граница". В края на 2010-а страната ни е класирана на 71-во място по свобода на медиите. Пред нас в подреждането са поставени всички държави членки на Европейския съюз и такива с неособено развити пазари като Тринидад и Тобаго, Тайван, Того и Танзания.
Произтичащите заплахи от независимостта на медиите в европейски и световен мащаб бяха обсъдени от експерти и политици на форум в Будапеща, организиран от Партията на европейските социалисти. Освен в Унгария свободата на изразяване и правата на журналистите са под заплаха в страни като България, Италия, Франция и Румъния. Анализът в участниците в срещата бе озаглавен "Медиите трябва да бъдат свободни" и впоследствие публикуван в издание на Фондацията за европейски прогресивни изследвания. На медийния ни пазар липсва плурализъм, заявяват европейските специалисти. У нас съществувал "сериозен проблем" с явни случаи на насилие и заплахи, от които потърпевши са журналисти. Собствениците на медии също са подлагани на натиск, се казва в документа.
Италия и Франция са критикувани за засилващите се тенденции на контрол над медиите. Италианският премиер Силвио Берлускони владее няколко телевизии и чрез медийната си империя определя нивата на рекламния пазар. Във Франция една банка контролира печатните издания и електронните медии, разпространявани в една трета от страната.
Под натиска на ЕС Унгария вече промени спорния си медиен закон, от който ще отпадне изискването за "балансирано отразяване" на новините за интернет сайтове и блогове. Регистрирането пред властите вече няма да е изискване за работа на медиите, а забраната на съдържание, считано за оскърбително и "вредящо на човешкото достойнство", също бе смекчена. Надзорният медиен съвет обаче си запази правомощията да налага огромни глоби на тези, които "нарушават правилата" в закона.

Стр. 36

Leave a Reply