Медиите по света водят борба за оцеляване

в. Пари | 2009-12-29 

Фалити, преструктуриране и масови съкращения белязаха медийния пазар по света

Рупърт МърдокИкономическата криза доведе до безизходица не едно или две издателства по света. Най-сериозно пострадаха печатните медии зад океана, които бяха принудени да направят сериозни съкращения на персонала, да минат само в онлайн вариант или да преустановят дейността си. Медиите в САЩ дори отправиха поглед към правителството с редица искания за помощ.

Печат

Ръководството на компанията Ню Йорк таймс съобщи, че ще съкрати над 100 служители. Управата на компанията Вашингтон пост предложи на служителите да закупят част от нейните акции. Нито Ню Йорк таймс, нито Вашингтон пост съкрати обаче хиляди служители, както бяха принудени да направят други американски медийни компании. Ръководителите на редица водещи медии в САЩ обаче са оптимисти, че качествената журналистика ще преодолее сегашните несгоди и дори ще излезе от тях още по-силна. Главният изпълнителен директор на Асошиейтед прес Том Кърли посочи, че търсенето на достоверна информация не намалява, а се увеличава. Най-популярното мъжко списание в света Playboy също срещна сериозни трудности, в резултат на което аутсорсна голяма част от дейността си и се обяви за продан.

Амбиции

На дневен ред през цялата година бяха плановете на медийния магнат Рупърт Мърдок да въведе платеното съдържание в сайтовете на своите издания. В бъдеще добрата журналистика ще зависи от способността на медийните компании да привличат потребители, предлагайки им информацията, за която те са готови да платят, подчерта Мърдок. Старият бизнес модел, основан главно на реклама, вече е мъртъв. Нека си признаем – бизнес модел, който разчита главно на онлайн рекламата, не може да издържа вестникарски издания в дългосрочен план, твърди Мърдок.

Стр. 19

Leave a Reply