Медиямикс

БНТ, Денят започва | 06.06.2012

Водеща: Сега продължаваме с медийното събитие на годината, фестивалът „Медия микс” в Албена, който започва тази неделя. С последни новини и коментар около събитията, сме поканили представители на трите основни платформи в програмата: Евелина Кирилова, директор на фестивалната част за телевизионни сериали, Мартин Кадинов, директор на фестивал „Кросмедия” и Поли Карастоянова, която отговаря за конгресната програма. Здравейте и добре дошли. Както каза директорът на фестивала Петър Димитров, фестивалът навърши пълнолетие. Сега да говорим за абитуриентския бал. Какво ще се случва тогава. Преди известно време, той като гостува, всъщност това се случи непосредствено преди отварянето на фестивала, отварянето на сайта и откриването на възможност за акредитация, сега вече можем ли да кажем, какъв интерес са проявили хората до момента?
Поли Карастоянова: Да. Аз много ви благодаря за тази възможност. Да кажем, че започва най-големият медиен фестивал, на изток от Кан и той се провежда за 18-а година подред в Албена. Преди 4 г. създадохме конгреса като една възможност да потърсим промяна, мост между България и света, между опита и знанието, между да кажем, старата школа и провокацията на дигиталното поколение и ми се иска всъщност да ви споделя думите, които Джими Уайлс ми каза на откриването тогава. Джими Уайлс е създателят на „Уикипедия”.
Водеща: „Уикипедия”.
Поли Карастоянова: Той е събрал в няколко простички принципа целия огромен, необятен свят на своята интернет платформа. Те са свободата да избираш, свободата да споделяш и свободата да променяш, така че в този план, ние се опитваме, макар и с други думи и с други средства да следваме онова, което Джими Уайлс каза.
Водеща: Колко души очаквате?
Поли Карастоянова: Тази година фестивалът е различен, по-голям, по-истински от всяка предишна, защото всъщност по-трудно от икономическата криза се оказа битката за доверието на медийната среда, на нашата аудитория, но вече акредитациите са над 300. Така че към този момент ние гледаме към един много сериозен медиен форум.
Водещ: Евелина, програмата за телевизионни сериали все още не е публикувана на стайна. Какво ще очакваме от нея?
Евелина Кирилова: Тя въобще не е тайна. Не касае толкова хората, които ще бъдат на самия фестивал, защото там това, което ще се случва, членовете на журито ще си гледат сериалите. Ще обсъждат, за да могат на 13-и да излязат с общо решение за победител във всяка една категория.
Водещ: Кои са сериалите, които участват в състезанието…
Евелина Кирилова: Всички български сериали, които се излъчват в момента. Това са общо 9 сериала.
Водеща: А кой и по какви критерии ще ги оценява?
Евелина Кирилова: Имаме 3 вида гласуване. Първото гласуване е на международното жури и там критериите са ясни. Знаете, навсякъде, където има жури, има точкова система. Всеки член на журито дава съответните точки. Събираме точките и имаме победител в съответната категория. Най-интересното за мен обаче е гласуването на публиката, което още върви до 11 юни на сериалите.бг и там ще видим има ли голяма разлика между професионалната оценка и оценката на публиката, защото все пак това са две съвсем различни гледни точки.
Водеща: Хубаво е наистина, че включвате зрителите, защото в крайна сметка бумът на сериалите в България,се дължи на зрителския интерес.
Евелина Кирилова: Разбира се. ТО всъщност всичко в телевизията се дължи на зрителския. Ако няма зрителски интерес, няма да го правим.
Водеща: Понякога може да сме свидетели на…
Евелина Кирилова: Аз например не разбирам някои хора, които се самонаграждават. Когато имаш продукт, който хората не оценяват, всякакви други награди, за мен се обезсмислят.
Водеща: Искам веднага да се обърна към Мартин, директор на фестивала за крос медия. Как сериалите, според теб, се отразяват на медийната среда в България?
Мартин Кадинов: В основата на крос медията качествени продукти, интелектуален продукт, който бидейки такъв може лесно да се комуникира на различни платформи, на съдържание. Ако обърнем внимание на големите западни заглавия, било то филми и сериали или игри, те намират доста голям отзвук в други медии и създателите се грижат за комуникирането на всяка една насока. Това нещо е, което се случва и със сериалите, с целите ПР кампании, цялата лудница, която можем да кажем, която се създава около тях, така че и терминът доста сериозно присъствие и комуникация в други направления. Това е, по отношение на сериалите в крос медията. Иначе в самия фестивал имаме добър интерес, смея да твърдя, доста участници. Нещо, което е много емблематично е, че има най-много участници от телевизионния сектор. Фестивалът е разделен на 5 категории: телевизионни, печатни, радио и уеб продукти, както и една по-обща категория, но най-големият интерес е към телевизионните продукти, което подчертава едно мое предварително очакване и убеждение, че когато всъщност инвестицията в качеството на продукта и в съдържанието еп по-сериозно и по-голямо, тогава се търсят повече начини за популяризиране и комуникирането, което е…
Водещ: Интересни са и темите, които ще се дебатират на този конгрес. „Медийни войни или медиите между свободата, бизнеса и политиката?”.
Поли Карастоянова: Страхотно е, че казвате това сега точно днес и тази сутрин, защото няколко часа по-късно в ЕП, знаете, започва една среща, посветена на свободата на медиите в България с участието на комисар Нели Крус и всъщност е важно да разберем, че темата за свободата на медиите, за отношенията между таланта на главния редактор и капитала на собственика е затова дали медиите всъщност играят една роля в посредничеството между обществото и управляващите в посока обществото да формулира своите очаквания към управляващите или управляващите контролират обществото чрез медиите.Т.е.тази тема присъства винаги е откриваща в нашата конгресна програма и през годините. Така ще започнем и на 11 юни в понеделник с един голям дебат за именно свободата на медиите, за отношенията с бизнеса и политиката и за медийните войни и дали ние като бенефициенти на тази информация всъщност печелим или губим.
Водеща: Една друга актуална тема също ще бъде засегната. Къде сгреши АКТА и защитата на авторските права, нарушава ли гражданските ни права?
Поли Карастоянова: Да. Аз се надявам тази тема всъщност да бъде една от най-интересните, защото, както казват, дяволът е в детайлите. Оказа се, че в рамките на няколко думички, на няколко изречения, всъщност се фокусира цялата трудност на темата или подмяната именно на това, което ние разбираме, свобода и защита на правото.
Водещ: (…)
Поли Карастоянова: Не знам дали ще модерира…
Мартин Кадинов: Това е тема, която по дефиниция е интересна и ще бъде интересна, защото тук, според мен, се срещат 2 гледни точки, 2 тотални разбирания, светоусещания между поколение, което не познава света без интернет и без свободата на словото и споделянето на съдържанието и гледната точка на бизнеса, на установения ред и порядки, които искат да продължават да контролират съдържанието си.
Водеща: Да, защото медиите сега все по-силно…
Поли Карастоянова: Което е нормално. Съдържанието е нещо, което се плаща и това е човешки труд.
Мартин Кадинов: И това е въпрос, по който трябва да се говори открито, без преструвки и с разбиране на двете гледни точки, което…
Поли Карастоянова: Важни са личностите, които говорят обаче за това.
Водещ: Кои са знаковите, които ще присъстват на фестивала?
Поли Карастоянова: Отново ми е приятно да кажа, че отново с нас още в откриващата част ще бъдат председателят на СЕМ, Георги Лозанов, председателят на КРС, Веселин Божков. Ще бъдат главни редактори на медии и директори, Радосвет Радев, Валерия Велева. Ще бъде на гост отново посланикът на САЩ в България, Джеймс Уорлик. Той има своята интересна интерпретация на темата с медийните войни. Атлантическият клуб за втора поредна година е наш партньор и Соломон Паси ще има своето място, именно в дебата за АКТА.
Водеща: Нека само за секунда и Мартин да му дадем думата. Просто т да каже, така в най-общи рамки,какво ще съдържа фестивала „Крос медия”?
Мартин Кадинов: Имаме 5 категории с 16 към момента участници, които се състезават за най-добро комуникиране на крос медия комуникиране на своите продукти. Участниците ще презентират своите продукти пред 5-членното международно жури, което ще оценява във вторник на 12-и и на 13-и ще се награждават победителите.
Евелина Кирилова: А пък зрителите ще изберат най-добрия сериал.
Водещ: Добре. … успех на фестивала Още една дума за сериали. Нека да анонсираме предаването ни за утре. Ще стане дума за българското кино. Ще говорим тук с интересни събеседници за всичко онова, което се случва около киното в и преди да се случи киното, за неговото финансиране, продуциране и пр.
Водеща: Приятен ден. 

Leave a Reply