Медията на бъдещето ще представя събитията в реално време

в. Борба, Велико Търново | 26.10.2010

Медията на бъдещето ще представя събитията в реално време, това каза за БТА един от създателите на "Епъл" (Apple Computer, Inc) Стивън Возняк. Той изнесе публична лекция за бъдещето на комуникациите, организирана от "Телеком Аустрия груп" (Telekom Austria Group) във Виена.
Медията на бъдещето ще ни дава възможност с лекота да пренасяме, да обменяме всякакъв вид информация и да боравим с нея многостранно в социален контекст.
Возняк припомни, че в началото малобройни потребители са сваляли емпетройки от интернет, а по-късно това се превърнало в масова практика. Същото става днес с книгите, вестниците, списанията, но медията на бъдещето ще предложи нещо още по-важно – събития в реално време – спортни и риалити предавания, които имат своето "продаваемо" място в нужния формат, допълни той.
Говорим за социални мрежи като Фейсбук и Туитър, подчерта един от създателите на "Епъл", посочвайки, че те са изключително важна част от съвременния живот. В мрежата има толкова много интересни опции, каузи и групи! Тази социална комуникация е бъдещето, добави Возняк.
Почти никой от основателите на сериозните компютърни начинания като Фейсбук, Гугъл (Google), Апъл или Майкрософт (Microsoft) няма университетско образование, заяви Возняк на журналистически, отговаряйки на въпрос за ролята на съвременното образование.
Колко от всичко онова, което се преподава в училището, ни е реално нужно? Добър пример в това отношение е математиката. Очевидно е, че определен брой хора трябва да учат математика, иначе светът ще вземе да се разпадне. Обаче не всеки се нуждае от нея в работата си, нали? В моята работа и кариера не прилагам почти нищо от наученото в училище, допълни Возняк.
"Днес има много други начини да се образоваш и да натрупваш всестранен опит, като рационално на блюдаваш живота около себе си, разговаряш с нужните хора и си правиш нужните заключения. Айпад (iPad) е много добър училищен инструмент, с който децата избирателно комуникират и търсят информация за това, което ги интересува", каза още един от основателите на "Епъл".
Според Возняк компютърът е неделима част от живота на младите хора. Той е инструмент за усъвършенстване на мозъчната дейност. На млади години човек е изложен на разнообразни влияния от страна на учители, съученици и приятели, на семейството. Всеки чете различни неща, гледа телевизия, ходи на кино и така си създава интереси в определена насока.

Стр. 6

Leave a Reply