Международната ПР Асоциация (ИПРА) издаде нов етичен кодекс за световни ПР практики

PR Kernel I 3.04.2011

Международната ПР асоциация (ИПРА) създаде нов осъвременен етичен кодекс в полза на професионалистите работещи в сферата в международен план. Кодексът беше представен на тазгодишната международна конференция на ИПРА в Абу Даби. 18-те точки на документа са посветени на професионалните и етични правила в ПР индустрията и до този момент са преведени на 23 езика (www.ipra.org).

Благодарение на Юнайтед Партнърс българските ПР специалисти и членове на ИПРА, ще имат възможността да се запознаят с кодекса и на български език. Представянето на 18-те етични точки от кодекса на български език е част от стратегията на агенцията да работи в подкрепа професионалното и етично поведение и работа на ПР специалистите в България.

"Новите технологии и новите начини на комуникация предполагат нови предизвикателства към специалистите по комуникации. Осъвременяването на етичния и професионален кодекс на ИПРА е важна стъпка в отговор на тези промени и предизвикателства. Днес, повече от всякога етичното и професионално поведение трябва да бъде неразделна част от начина на работа и комуникация," коментира Мария Гергова, Управляващ директор на Юнайтед Партнърс и Президент на ИПРА за 2009 година.

Етичният кодекс на ИПРА е стандартен за целия свят и засяга едни от най-ключовите въпроси за експертите по публична комуникация. Кодексът представя утвърдените световни практики в ПР бранша както в строго експертен, така и в морален план. Основните проблеми, които засягат 18-те точки на кодекса, включват: доверието и коректността в професионалните отношения, прозрачността, измамата и упражняването на влияние върху публични фигури или медии и редица специфични ситуации, които ПР експертите срещат ежедневно в практиката си. Агенция Юнайтед Партнърс адаптира и популяризира кодекса в България

Оригинална публикация

Leave a Reply