Мениджърът не трябва да взема емоционални решения

в. Пари | Светлана ЖЕЛЕВА | 2009-11-17

Постигнахме двуцифрен ръст на продажбите, твърди Петя Йорданова, маркетинг мениджър на Орифлейм България

Петя ЙордановаРаботата като мениджър наистина променя хората. Докато си на по-ниска позиция, можеш да бъдеш емоционален, да направиш нещо само защото на теб ти се струва, че е добре. Като мениджър обаче не можеш да вземаш емоционални решения. Дори когато ми хрумва нещо ново, го оставям да отлежи поне един ден. Защото по-късно излизат и други гледни точки, още данни и с тях нещата се променят. Мениджърските решения трябва да са базират на цифри: данни за пазара, за конкуренцията, а не емоционални, разсъждава Петя Йорданова, маркетинг мениджър на Орифлейм България. Въпреки че нашите продажби на козметика са бизнес на емоцията. Съгласна съм, в козметиката се продават мечти, това също е много важно, но разумът трябва да е преди всичко, обобщава Петя.

Развитие

Орифлейм България развива и увеличава продажбите. През 2006 г. започнах проект, чиято цел беше да увеличим пазарния ни дял от бяла козметика. В основата на инициативата бе насърчаването на нашите консултанти (дистрибутори) да използват мостри като основен инструмент при продажбите. Проектът в комбинация с други идеи доведе до 45% по-високи продажби на бяла козметика спрямо предходната година. И досега запазваме положителната тенденция, обяснява Петя.
През последните години ръстът на продажбите на Орифлейм България е двуцифрен. Миналата година продажбите им бележат скок от 12%. За тази година очакванията им са по-умерени, но все пак ще бъдат над миналогодишното равнище.
Петя е участвала в проект за оптимизиране разходите и практиките в маркетинга за региона на Източна и Средна Европа. Пазарният дял на този проект не може да бъде остойностен, но повечето от включените пазари оптимизираха количествата и качеството на произвежданите от тях печатни материали и реализираха икономии, посочва Йорданова.
Орифлейм не крие амбицията си да стане най-голямата козметична компания у нас, която използва метода на директните продажби. Не е случаен фактът, че през последните няколко години нашите продажби изпреварват ръста на конкурентите ни, посочва Петя.

Кариера

Петя Йорданова от 7 години работи в Орифлейм България. Дори не се и замислям да си сменям работата, признава тя. За Орифлейм като шведска компания не е присъщ агресивният маркетинг. Много сме добри в различни дейности, но не ги обявяваме. Орифлейм от самото си основаване като компания не прилага в своята дейност опити върху животни. Това се оказва практика в други фирми. Стремежът бизнесът да не замърсява околната среда винаги е бил фирмена ценност. Имаме много патенти в областта на бялата козметика и доскоро моите колеги от Швеция дори не смятаха за необходимо да ги показват в нашите каталози. В различни продукти например първи започнахме да използваме съставка от вид червена боровинка – астаксантин, извлечен от микроводорасли Haematococcus Pluvialis, който е мощен антиоксидант, в пъти по-силен от витамин С, обяснява Петя.
Любимото й хоби са книгите, а предпочитан автор – британският писател Тери Пратчет. Случва й се да чете по 3-4 книги наведнъж, според настроението. Винаги съм се учудвала на хора, които говорят с цитати, това никога не ми е било присъщо, признава Петя.

Визитка

Коя е Петя Йорданова

Завършила е УНСС, защитила е магистратура по европейска бизнес администрация в Университета Lincolnshite-Humbersite-Великобритания.
Средното си образование получава в Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец.
Професионалният й път започва с работа в пиар агенция, след което е бранд мениджър в българския офис на British American Tobacco.
Била е маркетинг мениджър на OMV България.
От 2003 г. е маркетинг мениджър на Орифлейм България. Владее английски, немски и руски език.

Принципи

За грешките не бива да се съжалява

Нейният екип включва общо 5 дами. Независимо дали продаваш козметика или танкове, трябва да харесваш това, което правиш. Трябва да знаеш как да докосваш душата на клиента, убедена е Петя.

За грешките не трябва да се съжалява – хора сме, грешим, и моите момичета грешат понякога. За това,
че са сгрешили веднъж, никога не им се карам, сядаме заедно и обсъждаме защо се е случило.

Ако се повтори грешката, тогава я приемам за проблем.

Когато така се отнасяш към хората, те имат по-голяма свобода и не се притесняват да изпробват нови неща. Имаш възможност да направиш нещо ново и различно от това, което е правено до момента.

И смятам, че всички израстват много повече така, по този начин, убедена е Петя Йорданова.

Стр. 24

Снимка: Марина Ангелова, вестник ПАРИ

Leave a Reply