Microsoft купи Skype за 8.5 млрд. USD

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 11.05.2011

 

Сделката е най-голямото придобиване в 36-годишната история на ИТ гиганта, който традиционно избягва големите изкупувания

 

Технологичният гигант Microsoft придоби компанията за интернет комуникации Skype Technologies за 8.5 млрд. USD в брой. Сделката е един от най-агресивните му ходове досега за навлизане във все по-взаимосвързаните светове на комуникациите, информацията и забавлението. Консултанти на Skype по сделката са били Goldman Sachs и JPMorgan Chase, докато Microsoft не е използвал финансови съветници. През август миналата година Skype подаде документи за излизане на борсата, но плановете на компанията за първично публично предлагане бяха временно замразени при идването на новия главен изпълнителен директор Тони Бейтс. Компанията очакваше да събере близо 1 млрд. USD чрез предлагането си. Базираната в Люксембург фирма водеше наскоро разговори и с други потенциални купувачи или партньори, включително Facebook, Google и Cisco Systems.
Най-голямата покупка
Придобиването на Skype -
услуга, свързваща милиони потребители по цял свят чрез онлайн чат, гласови и видеокомуникации, ще даде на Microsoft разпознаваемо име в интернет в момент, когато корпорацията се опитва да засили позициите си на потребителския пазар. Компанията от Редмънт инвестира сериозно в маркетинга и подобряването на технологията на своята интернет търсачка Bing, но въпреки успехите през последните години в тази област Microsoft все още отстъпва на Google, който държи около 65% от американския пазар на интернет търсене. Сделката е най-голямото придобиване в 36-годишната история на Microsoft, която традиционно избягва големите изкупувания. През 2007 г. корпорацията плати около 6 млрд. USD за фирмата за онлайн реклами aQuantive, като много бивши и настоящи директори в компанията смятат, че са платили прекалено много. Преди три години Microsoft неочаквано предложи 48 млрд. USD за Yahoo. Сделката обаче пропадна и в момента Yahoo се оценява на два пъти по-малка стойност.
Бойни полета
Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Бал-мър казва, че вижда интернет като важно бойно поле за
компанията си, която все още получава голямата част от приходите си от софтуерните системи Windows и Office. Инвеститорите стават все по-притеснени за способностите на Microsoft да продължи растежа в тези две области, тъй като конкурентни предложения от Apple и Google свиват печалбите. Подразделението, стоящо зад извънредно печелившия Office пакет, също така разработва продукт, наречен Lync. Той свързва в едно електронна поща, чат и гласови комуникации, така че Skype може лесно да се впише в този ансамбъл. Услугата може да изиграе роля и в опитите на Microsoft да засили позициите си на мобилния пазар, където изостава сериозно от Apple и Google. Миналата година корпорацията пусна нова операционна система за смартфони, наречена Windows Phone 7, която, макар и добре приета от технологични експерти, все още не успява да подобри пазарния дял на компанията.
Затруднения
Въпреки че има обещаващо бъдеще, миналото на Skype като стабилен бизнес е противоречиво. Компанията е произвела малко нетни печалби за осемте години, откакто съществува. Миналата година тя отчете приход от 860 млн. USD и 264 млн. USD оперативна печалба, което все пак я оставя на загуба от 7 млн. USD. Компанията има и 686 млн. USD дългосрочни дългове. Microsoft също трябва да внимава със сделката, тъй като интегрирането на Skype в мобилните телефони с тяхната операционна система може да ги скара с телекомуникационните оператори, а тяхната подкрепа е жизненоважна. Програмата Skype използва технология, наречена "глас през интернет протокол" (VoIP), която третира обажданията като данни, подобно на e-mail съобщенията, а не като традиционна телефонна мрежа. Услугата би позволила на потребителите да осъществяват евтини телефонни разговори от мобилните си телефони през интернет, заобикаляйки плащането на сметки на телекомите.
Минали успехи
Безплатните разговори направиха Skype популярен
► Като фирма Skype е създадена през 2003 г. от шведа Никлас Зенстрьом и датчанина Янус Фриис.
►Двамата са известни и със своята услуга за споделяне на музика Kazaa, която често се асоциира с пиратство.
► В началото Skype е популярна предимно сред технологичните специалисти, но впоследствие придобива широка известност благодарение на възможностите за безплатни или евтини телефонни разговори, които предлага
и които са особено привлекателни за международни обаждания.
► През 2005 г. компанията е купена от онлайн аукциона eBay за 2.6 млрд. USD и се разглежда като експеримент.
► Идеята на eBay е продавачите и купувачите, които търгуват на сайта, да използват Skype, за да уточняват потенциални транзакции.
►Това обаче не се случва и експериментът се оказва неуспешен, поради което eBay се отказва от Skype през 2009 г., продавайки 70% от компанията на група технологични инвеститори, включително Silver Lake Partners, Index Ventures и Canada Pension Plan Investment Board.
ползи и рискове за Microsoft от сделката
► Може да засили позициите си на мобилния пазар, където изостава от Apple и Google
► Ще си спечели разпознаваемо име в интернет в момент, когато се опитва да засили позициите си на потребителския пазар
► Въпреки генерираните приходи от 860 млн. USD през миналата година Skype отчете 7 млн. USD загуба
► Microsoft може да си спечели врагове сред телекомите заради интегрирането на Skype в мобилните телефони с операционната система на ИТ гиганта

Стр. 15

Leave a Reply