Microsoft ще плати 1 млрд. USD за партньорството на Nokia

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 10.03.2011


Ако сделката се окаже успешна, тя ще доведе до значителни ползи и за двете компании

 

Споразумението за партньорство между Microsoft и Nokia в областта на мобилните комуникации е било подпомогнато с над 1 млрд. USD, които американската корпорация трябва да плати на финландската компания за мобилни телефони. Това твърдят два анонимни източника, запознати със сделката, цитирани от агенция Bloomberg. Nokia от своя страна ще плаща на Microsoft такса за всяко копие на операционната система Windows Phone 7, инсталирано на техните смартфони. Парите ще дойдат от намаления бюджет на компанията за разработка на софтуер. Сделката все още не е подписана, но е с предвиден срок от повече от пет години.
Избор на платформа
Сумата от над 1 млрд. USD е била част от кампанията на Microsoft да убеди Nokia да избере тяхната операционна система вместо безплатната Android, разработвана от Google. Според един от източниците Nokia в крайна сметка е избрала Windows заради по-малкия брой телефони, които я използват. Това би трябвало да даде на финландската компания по-голяма възможност да се наложи като производител, вместо да опитва да си извоюва позиция в препълнения Android сегмент. Договорът също така дава на Microsoft право на достъп до всички патенти на Nokia. Софтуерният гигант ще използва картографските продукти Navteq на Nokia за функции като геолокация и продажба на локализирана реклама, както и продажба на електронни купони, свързани с позицията на потребителя. Миналия месец ръководителят на отделението за бизнес мобилни комуникации на Microsoft Анди Лийс съобщи, че двете компании ще си поделят приходите от услуги като търсене и реклами.

Рекламно сътрудничество
Ако партньорството излезе успешно, от него може да спечелят и двете компании, докато същевременно отговарят на силната конкуренция от страна на Apple и Google, твърдят анализатори. Засега обаче изгледите са по-скоро песимистични. Акциите на Nokia поевтиняха с цели 26%, откакто стратегическото партньорство между двете корпорации беше обявено на 11 февруари. Това е знак за недоверието на повечето инвеститори в успеха на Windows Phone 7, която е на по-малко от шест месеца и държи едва няколко процента от пазара. Това, от друга страна, дава големи възможности за нейното развитие. Веднага след обявяването на партньорството новият изпълнителен директор на Nokia и бивш служител на Microsoft Стивън Елоп обяви, че сделката ще донесе милиарди на финландската компания, без обаче да уточнява откъде ще дойдат те. Партньорството в сферата на онлайн рекламите изглежда като най-вероятния източник, както показват успехите на Google в областта.

Финансови тревоги
Nokia изпитва силна нужда да намали разходите си, за да спре непрекъснато намаляващия си оперативен марж. Миналата година той се е свил до 4.9% в сравнение с 19% преди десетилетие. За 2011 и 2012 г. финландската компания може да намали бюджета си за разработки и изследвания с около една трета от похарчените миналата година 3 млрд. EUR. Microsoft от своя страна също е в сложна ситуация, тъй като главният изпълнителен директор Стив Балмър е под постоянен натиск от инвеститори и акционери да вкара ред в звеното за мобилен софтуер и да подобри неговите продажби, след като компанията загуби голяма част от пазарния си дял в полза на Apple и Google. Компанията не разкрива финансовите резултати на това подразделение, като вместо това ги обединява заедно с тези на своето печеливше звено за видеоигри, отговорно за конзолата Xbox. Това прави доста трудна оценката на финансовите постижения на отдела за софтуер за смартфони. Акциите на Microsoft паднаха със 7.8% от началото на годината.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Новият изпълнителен директор на Nokia и бивш служител на Microsoft Стивън Елоп обяви, че сделката ще донесе милиарди на финландската компания, но не уточни откъде ще дойдат.

Стр. 19

Leave a Reply