Миглена Въгленова: Пиарът не е административно-бюрократична, а преди всичко творческа позиция

www.gabrovodnes.info I 20.06.2016

Делегатите на XV общо отчетно-изборно събрание на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО) преизбраха единодушно за председател на Контролния съвет на Асоциацията главния експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово Миглена Въгленова.

Неправителствената организация е основана на 13 юни 2000 г. Тя обединява специалисти по връзки с обществеността, работещи в родните общини. По време на годишната среща на АСКО, състояла се на 9 и 10 юни в София, беше избрано ново ръководство за предстоящия 4-годишен мандат на местната власт.

По време на двудневния форум се състоя семинар на тема „Още една стъпка за професионалното усъвършенстване на PR специалистите“. В рамките на събитието бе представен опитът на Община Габрово в прилагане на мерките за публичност и информация по европроекти.

"Общинският ПР трябва да бъде връзката между всички звена на администрацията и ръководството, както и между гражданите и ръководството на общината и администрацията – от друга страна. Задължението му е да формулира послания, които да бъдат възприети правилно. Защото гражданите не са длъжни да разбират юридическа терминология, сложни законови процедури или специфичната стилистика на европроектите. Общината е институцията, която е най-близко до хората и фокусира всичките им проблеми и нужди. Затова е важно да имаме достоверни комуникационни потоци във всички посоки, за да се взимат точни решения.

От друга страна, когато вътрешните комуникации са неефективни, не може да очакваме добри външни комуникации. Считам, че не бива да се подценява изграждането на добро общуване на всички нива в администрацията. Тук е ролята на пиара да убеди ръководството, че не е важно единствено какво ще кажат медиите за него, а и подчинените му, защото всеки един от тях е имиджмейкър на институцията", коментира Миглена Въгленова.

Работата на пиара е да умее да създава партньорства, да не бяга от неудобните въпроси, да си сътрудничи с медиите. От първостепенно значение е да има пряк достъп до общинското ръководство, за да е навреме информиран и да може да му съдейства, да дава идеи или да предотвратява „пожари“.

Пиарът не е административно-бюрократична, а преди всичко творческа позиция. Той няма работно време и лични пристрастия, на разположение е по всяко време и трябва да е готов да реагира максимално бързо и ефективно. Затова е нужно непрекъснато да се образова, да чете, да се информира, да държи сетивата си широко отворени. Да се стреми да не ограничава мирогледа си до текущите ангажименти, а да вижда и отвъд тях, защото никога не се знае какво ще ни поднесе бъдещето, допълни Миглена.

По повод опита на Община Габрово в прилагане на мерките за публичност и информация по европроекти тя сподли: "Мерките за публичност и информация са задължителен елемент от реализацията на европроектите. Неспазването им се третира като нередност и може да доведе до финансови корекции, а понякога и до прекратяване на плащанията. В Община Габрово се обръща голямо внимание на тази част от реализацията на проектите. Стремим се по достъпен начин и навременно да информираме за дейностите и ефектите. Да гарантираме прозрачността в процеса и да увеличаваме популярността на града. Специалните ни събития са винаги открити и се отличават със съвременен и професионален подход, далеч от ведомствения стил. Рекламните ни материали са атрактивни и показват най-доброто от резултатите.

Специално внимание обърнах на екоинициативата по проекта за новото депо „Отпадък с късмет – не отива за смет“, с която популяризирахме идеите за разделно събиране на отпадъците. Проектът за интегриран воден цикъл, който бе благодатен за ползване на почти всички познати комуникационни средства, както и за провеждане на мащабни церемонии на старта и финала. Разказах за проекта „Цветен град“, в който реализираме цветна общностна дейност, чрез която информираме и въвличаме жителите на Габрово за това как да направят града си по-красив и подреден. Показах инициативите по проекта за развитие на културно-историческия туристически продукт, чрез които направихме едно много артистично и запомнящо се откриване на Интерактивния музей на индустрията – триизмерна прожекция и възстановка от XIX век с участието на видни габровски индустриалци – в изпълнение на актьори. Не пропуснах и нетрадиционната презентация и изложба „Първите 7 години на Габрово в ЕС“, която показа най-добрите проекти на Общината, реализирани с евросредства, и т.н.

И за да убедя колегите, че габровци не са такива, за каквито ги спрягат, издадох някои тайни /безплатно/ за успешна реализация на подобни кампании – започвайки от планирането, през същинската работа до факторите за успеха, които следват формулата 3 в 1: прозрачност, партньорство, комуникация.

Смисълът да членуваш в АСКО е именно за това – да се развиваш професионално и да работиш за постигане на доверие, обективно информиране, широко гражданско участие и издигане имиджа на българските общини."

Оригинална публикация

Leave a Reply