Милен Цветков се връща в БНТ

в. Уикенд | Цветана МАЛИНОВА | 2010-03-19 

Милен Цветков се връща в БНТ – медията, която го създаде като журналист. Този упорит слух тръгна по коридорите на държавната телевизия през седмицата. Поводът за него стана изненадващото назначение на Иво Тодоров за главен редактор на сутрешния блок на медията. Последният дълги години беше сив кардинал на предаванията на Цветков – нещо като Росен Петров от времето, преди да напусне Слави.
"До седмица се очаква и самият Милен да цъфне в сутрешния блок. Питахме шефовете действително ли ще го приемат обратно на "Сан Стефано" и те си замълчаха многозначително. Не направиха и най-малък опит да опровергаят мълвата", споделя пред "Уикенд" известен тв водещ. Спестяваме му името, за да не му създадем неприятности с управата на БНТ.
След неотдавнашното уволнение на Милен от шоуто иа Нова "Здравей, България" оставка подаде и Иво Тодоров, припомнят запознати. Впоследствие двамата създадоха интернет говорилнята си на адрес zanachalo.com. Нея я обявиха като видеосайт за ^другарска критика, похвали и оплаквания от властта, шефа, бившата или настоящата съпруга".
Тодоров бе редактор не само на сутрешния блок на Милен Цветков в Нова, но и на следобедното му шоу в частния канал. Освен колеги двамата телевизионери са и много близки приятели – често са засичани да разпускат заедно. Дружат си още от началото на 90-те, когато пак работеха в БНТ.
Журналистическата кариера на завършилия дефектология Милен стартира в "Ку-ку". Впоследствие той мина през "ТВ неделник" на Бригита Чолакова и се озова в "По света и у нас". В новинарския отдел му бяха поверили воденето на уикенд емисиите. Другата звезда на съботно-неделните издания на "По света и у нас" по онова време бе Вяра Анкова. Не е тайна, че и тя е дружка на Милен още оттогава. Ако, както се говори, Анкова оглави БНТ след края на мандата на Уляна Пръмова, то Милен определено ще "плува з свои води" на "Сан Стефано" 29.
Впрочем и сега няма да му е зле, защото в момента съпругата на Томас Лафчис е шеф на дирекция "Информация". Началник на "Актуални предавания", под чиято шапка е сутрешният блок, пък е друг бивш кукувец – Бойко Василев, с когото Цветков също е в брилянтни отношения.
Цветков напусна националната телевизия, когато в новините там колеше и бесеше настоящата червена евродепутатка Илияна Йотова. "Тогава ми се дърпаше текста в последния момент преди ефир и ми се казваше: .Този въпрос няма да го задаваш". Държавата се управляваше от Жан Виденов информационните емисии бяха буквално "хванати за гушата", разправяше впоследствие възмутеният от цензурата Милен. В Нова телевизия той бе транс-фериран от Иван Гарелов, който в същия период отговаряше за публицистичните продукции на частна-та медия.
"Ку-ку" връзка има и при сивия кардинал на Цветков Иво Тодоров. В началото на 90-те и той се е подвизавал за кратко в студентското предаване. След това подобно на Милен се прехвърлил в "По света и у нас".

Стр. 10

Leave a Reply