Милен, който никне, където не го сеят

в. Стандарт, Weekend | Стела СТОЯНОВА | 2010-02-20

Дефектолог по образование, тв водещият е бил зидар, барман, месар, даже е теглил тиражите на тотото

Преди дни стана ясно, че раздялата на Милен Цветков с Нова телевизия няма да бъде за кратко. Въпреки че каналът дълго време ни подгрява с новината, че доскорошният водещ на сутрешния блок вече ще ни буди през уикенда, липса на финанси провали медийното начинание на Милен. Говори се, че сега той ще се присъедини към многото напоследък тв журналисти, слезли от екрана, за да отворят информационни сайтове. Милен Цветков е един от малкото водещи, който не е бил венчан за телевизията даже във времената, когато пари за всякакви предавания имаше. Ако работеше по специалността си, в момента любимецът на ранобудните драги зрителки щеше да обучава слепи деца, защото е специализирал точно това, завършвайки дефектология. Кариерата му обаче познава и други разклонения – политическо уволнение от БНТ навремето го прати да си изкарва хляба с производство на колбаси. А дюлгерската мистрия го познава дълго време преди заплатите на зидаро-мазачите да оглавят топ 10 на надниците в България.
В телевизията Милен попада като студент във времето на легендарното "Ку-Ку" благодарение на съученика си Камен Воденичаров, който вече е част от екипа на предаването. По онова време Цветков работи в столичното заведение "Коко", откъдето Камен Во минава често. Един ден той взима Милен на снимки и така барманите в България остават с един по-малко.
В началото го ползват предимно да прави анкети, но именно в "Ку-Ку" го харесва тогавашният доайен на БНТ Бригита Чолакова. Тя го "открадва" за предаването си "Телевизионен неделник". По онова време в него се тегли и тотото, така че Цветков известно време се подвизава и като асистент покрай кълбото, в което се въртят големите печалби. След като Чолакова напуска БНТ, Милен отива в новините и дори става водещ на "По света и у нас" – нещо, което в онези години се приема за връх на кариерата за един репортер. Конфликт с тогавашната шефка Илияна Йотова обаче става причина Цветков да напусне медията.
Милен обвинява БНТ в цензура и решава да се "спаси" от нея в истинския триизмерен свят, като започне да се занимава с колбасарство. На новото поприще го кани негов приятел, който има цех в Горни Лозен, и известно време бившият телевизионер разнася и продава салами. Пробва се и в зидарията, а за кратък период се връща и към барманското поприще – само че този път става управител на заведение, отново на Камен Во.
Истинският му тв апогей започва, когато Нова телевизия стартира сутрешния си блок "Здравей, България" и кани Цветков да се върне в медиите в амплоато на сутрешен водещ. По онова време той води без екранна партньорка и е първият, който въвежда пряка телефонна линия в сутрешно тв предаване. "Ало, Миленчо" става любимата реплика на десетки зрителки, които му звънят с най-разнообразен репертоар от проблеми – от това, че е спряла топлата вода в квартала им до въпроса ще се разделят ли героят и героинята в любимия им сериал, който се излъчва по Нова.
Милен се държи нерядко безцеремонно, понякога хлопва телефона и това го прави любимец на половината телевизионна публика и люто мразен от останалата й част. Бисерите, които ражда диалогът му с феновете, стават истински хит. По-късно обаче телевизията го сваля като сутрешен водещ. През 2005 година Милен прави следобедно предаване в същия канал – "Часът на Милен Цветков", което обаче не достига рейтинга на сутрешните му подвизи. Малко по-късно, след като продуцентски скандали карат Ники Кънчев да се оттегли като водещ на "Биг брадър", Милен става за един сезон лице на реалитито. Именно след него телевизията го връща на сутрешен екран – този път на мястото на скандално уволнения Георги Коритаров. И въпреки че Милен първоначално се кълне, че никога не би се пробвал да става отново рано, след като знае какво му е коствало правенето на сутрешно предаване през годините, с радост откликва, когато Нова му предлага да поеме щафетата от Коритаров. Неговото предаване се оказва последен пристан и за една друга тв легенда – проф. Юлиан Вучков.
След известно време обаче Нова за пореден път взе историческото решение да се раздели с Милен – този път, за да придаде по-сериозен облик на "Здравей, България". Доколкото познаваме обратите в отношенията между Милен и медията, и този път разлъката едва ли ще е за последно.

Стр. 10

Leave a Reply