Милена Будинова: “Такъв е животът” събужда доброто у хората

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 2010-04-06

В риалити форматите не трябва да има намеса или предрешеност

Новият сезон на риалити предаването "Такъв е животът – За хората" стартира навръх Великден по bTV. В още осем поредни съботи ще бъдат излъчени едночасови епизоди за делата на хора, които заради своята добродетелна същност заслужават адмирации и уважение. С Милена Будинова – продуцент на "Такъв е животът", разговаряме за смисъла и посланията на проекта.

Госпожо Будинова, покрай Возкресение Христово забравяме политическите скандали и интриги. За кои позабравени ценности ще разкажат епизодите през новия сезон на "Такъв е животът"?

За съжаление добрината и позитивизмът липсват от ефира. Поехме ангажимента в новия проект да разказваме за хората, които правят нещо добро един за друг, безвъзвратно, безвъзмездно, просто раздавайки се. Това са нашите разкази за милосърдието, за човещината, за всеотдайността. Снимах хора, които са си дали живота, за да се грижат за други.
Мисля, че трябва да се обърнем към човека до нас, за да направим нещо добро. Защото доброто към ближния компенсира всички малки проблеми, които ни се стоварват, и ни дава сила да ги превъзмогнем. Тази искра искаме да открием и да я покажем на зрителите през новия сезон на предаването.

Какво е посланието, което искате да стигне до зрителя?

Искаме да внушим на зрителите, че има ужасно много добрина в самите нас и между нас. Просто трябва да я видим и да я оценим.

Разкажете за селекцията на типажите, които искате да представите на публиката?

В центъра на вниманието са обикновените хора. От екрана показваме техни постъпки, каузи и ценности. Постъпки, които могат да заразят зрителя. Това не са представители на големи фирми, не са политици, звезди и т.н. Например Спас от град Априлци, който всеки божи ден – зиме и лете, с помощта на една стара "Лада", се качва до най-отдалечените балкански села, за да занесе топла храна на хората в десетки къщи, които са забравени от всички.

Кои са скритите капани за всеки риалити формат?

Изключително важен е принципът на ненамеса в реалността, която се показва. Телевизията само да регистрира случващото се, а зрителят да наблюдава през окото на камерата. Много са опасни опитите за манипулации, които наблюдавам в други формати. Още повече, когато това е съвсем натрапчиво и видно. Защото чрез намесата, ти предрешаваш развоя на събитията и това вече не е риалити, а нещо съвсем друго, което в крайна сметка може да разбие живота на цели семейства, да направи и децата нещастни. Аз чувам често оправданието: "Но това е западен формат!" Аз съм присъствала на реализирането на първия сезон на "Биг брадър" в Холандия през 1997 година, когато работех в Първи канал на Холандската телевизия. "Биг брадър" се излъчваше по Четвърти канал. Къщата беше по-скоро наблюдателница, каквато е самата идея. По никакъв начин не се намесваше никой вътре, не се сменяха персонажи, не се вкарваха хора, за да променят развоя на отношенията или да направят неща, които не биха се случили в обикновения живот. За мен тази форма вече не е риалити, за което претендира. Заради факта, че има предрешеност.

А добрата формула за едно риалити шоу?

В БГ ефира по принцип липсва доброто. Доброто не се продава в България. Аз обаче вярвам, че то може да стане продаваемо и у нас. Доказва го и рейтингът на "Денят е прекрасен" например. Доброто го разпознава всеки зрител, независимо на каква възраст е. То те зарежда да продължиш напред. В нашия формат ние преплитаме няколко истории на различни герои, които са част от различни благотворителни проекти. Заедно с "М-Тел" се фокусирахме върху общата идея да търсим героите на деня, да намерим малки достойни проекти, да ги покажем и да ги подпомогнем в каузата им. Но не големите европейски проекти, а онези, които често се правят от един човек. Кучета водачи е една от темите ни. Проблемът касае неколкостотин души в страната, които чакат реда си десетки години. Ние сме снимали Цветан, който чака 20 години и сам се е опитвал да обучи куче. Открихме и ще покажем една много малка фондация, която отглежда кученца, и след като ги обучи, ги дава, за да служат на слепите хора.

Проследявате ли конкретния резултат от вашите предавания?

Нашата поща е засипана от благодарности. Например форматът "Балът", в който говорехме за отношенията родители – деца. Ние предизвикахме у родителите да видят в перспектива пътя на децата си и да погледнат и от тяхна гледна точка на мечтите им и бъдещето им изобщо. Имаше и хора, които искат да се включат в проекти, които ние показваме. А това е знак, че сме стигнали директно до сърцата на хората, което ме прави щастлива.

Стр. 20

Leave a Reply