Милена Милотинова: Научих сина си на честност и толерантност

в. Всичко за семейството | Пепа ЙОРДАНОВА | 14.01.2016

По телевизора Милена Милотинова порасна пред очите на зрителите и се превърна от крехко момиче в уверена жена. Тръгна от новинарските емисии на БНТ, мина за кратко през политиката като депутат от НДСВ, през последните години тя е едно от лицата на Bulgaria ON AIR. През цялото време Милена пази личния си живот от прожекторите, макар че жълтата преса нерядко се занимава с нея. Остава обрана и при разговора ни, не изпада в прекалена женска бъбривост.

- Журналист, новинар, успяхте ли да се насладите и на празниците?

- Да, напълно, макар че работих и четирите почивни дни около Коледа. Но вечерите ми бяха прекрасни – в семейна и приятелска среда човек винаги се чувства добре. В дните около Нова година почивах и пътувахме. Обичам да пътувам, но не ми се случва често. Затова истински се наслаждавам на такива моменти и гледам да извлека максимума от тях.

- Възможна ли е комбинацията семейство и кариера?

- Не само е възможна, но е просто задължителна. Едното не върви без другото. Поне при мен. Взаимно се допълват. Не знам дали един човек с успешна кариера би бил удовлетворен, ако вкъщи е сам. Аз работя по-добре, когато знам, че вкъщи нещата са наред. Според мен максимата, че семейството страда от кариерата на жените, е много демоде. Тъкмо напротив -какво по-добро от това детето да знае, че майка му е пълноценен и успешен човек, тя да му бъде пример как да се справя с житейските ситуации, които понякога са доста сложни. Това прави и децата по-самостоятелни, с по-голямо самочувствие и по-пълноценни.

- В новините сте от студентка, научихте ли се да не преживявате лошите?

- Стремя се към това, но не съм успяла изцяло.

- С какво са различни новините в Bulgaria ON AIR?

- С това, че не търсим скандалното, а се фокусираме върху наистина съществените, важните неща от живота. Имаме много международни новини, защото това, което става около нас, неминуемо рефлектира и върху нашия живот. Всичко в света е взаимно свързано, няма изолирани явления. Конфликтите в Близкия Изток, събитията в Северна Африка и бежанските потоци, които те произведоха, за пореден път го доказаха. Затова и ние от самия старт на телевизията застъпваме международните новини доста повече от другите телевизии.

- Какви цели преследвате с авторското си предаване?

- Всяка събота в "Брюксел 1" говорим за най-важните събития в Европа. Коментираме тенденциите, които се крият зад събитията. Ние сме част от всичко, което се случва в Европа, и няма как да е иначе. Решенията, които се вземат от институциите в Брюксел, рефлектират върху живота на всеки един от нас, затова в предаването говорим много за тях. Много голям процент от законодателството ни идва от ЕС, така че това, което става в Брюксел е толкова важно, колкото и това, което става в българския парламент.

- Станахме ли повече европейци или ориентът още ни държи здраво?

- Цивилизационният избор, който направихме, присъединявайки се към ЕС, мисля, че отговаря на този въпрос. След като промениш голяма част от законодателството си така, че да съответства на приетите норми в Европа, няма как да не си европеец. По-важно е обаче как се чувстваме в душата си.
Мисля, че въпреки близкото до Ориента географско положение, българите винаги сме се стремели към Европа – още след Освобождението много нашенци са отишли да учат именно в Европа, и връщайки се, са донесли и европейските ценности у нас. Въобще – стремежът на българите винаги е бил насочен към Европа, въпреки някои чисто ориенталски навици, част от които са останали и до днес.

- В холивудските филми тв водещите са най-често кучки, готови да подлеят вода на всички колеги. Каква е атмосферата в бг нюзрума?

- Сигурно зависи от нюзрума. В нашия нюзрум не е така. В Bulgaria ON AIR на мен лично ми е спокойно, независимо че има доста напрегнати откъм събития дни. Атмосферата при нас е по-скоро колегиална и приятелска. С доста от колегите се познаваме години преди да работим в Bulgaria ON AIR, което определено помага в работата, а и с новите колеги много бързо се сработваме. Това, което ми харесва при нас, е, че има екипна атмосфера, че можем да разчитаме един на друг.

- Има ли място за приятелства в тв бизнеса, вие имате ли такива?

- Има, разбира се. И аз имам много телевизионни приятелства.
Помислете си – една трета от активния си живот човек прекарва работейки. И неминуемо създава и приятелства покрай работата. Някои от тях – доста трайни. И аз имам такива – едно от тях е приятелството ми с Нина Спасова от времето на БНТ например. Но имам и приятелства в нашата гилдия, които са възникнали извън служебната среда като това с Цвети Ризова от Би Ти Ви, с която никога не сме работили на едно място.

- Липсва ли ви репортерската тръпка?

- Вече не. В самото начало, когато започнах да водя новини по БНТ, много ми липсваше и винаги когато имах възможност, отивах да правя репортаж, независимо дали в България или в чужбина. Била съм на толкова много места – и спокойни, и опасни. Отразявала съм толкова много и различни събития. Интервюирала съм много интересни хора – и обикновени, и фигури от световната политика като Шимон Перес, Ясер Арафат, Мадлийн Олбрайт, знакови фигури на Балканите като Зоран Джинджич, Воислав Кощуница, Борис Трайковски. И сега правя доста интервюта извън студиото. Заради предаването "Брюксел 1" пътувам понякога до Брюксел или Страсбург, но не със същата интензивност, както преди.

- Правите два филма за македонския въпрос, изместиха ли мигрантите този проблем?

- Мигрантската тема е най-голямата тема в Европа. Затова и толкова често коментираме събитията, свързани с нея, в предаването ми. Тя, разбира се, измести много от темите, които са на дневен ред. Иначе и сега стои интересът ми към българите и в Македония, и в Западните покрайнини, с чиито права има много проблеми. Сърбия и Република Македония се стремят към членство в ЕС и сега е моментът въпросът за правата на българите там да бъде поставян отново и отново до промяна на ситуацията. В преговорния процес могат да бъдат решени доста въпроси.

- Има ли у нас дискриминация на жените при избора за високи позиции?

- Не знам дали точно дискриминация е думата. Имаме много жени на ръководни постове и в бизнеса, и в държавната администрация. Но няма какво да се лъжем, много по-лесно мъже заемат ръководни позиции.
Освен това все още има работодатели, които смятат, че е по-рисковано да назначат жена, отколкото мъж. Води ги мисълта, че жените излизат в отпуск по майчинство, или в болнични, когато децата им се разболеят. Не се водят от това колко ефективен е човек в работата си, а колко време ще присъства. Радващото е, че има и работодатели, които се интересуват повече от резултата от работата. Ако съдим по статистиката обаче, има и друг проблем – жените в България вземат около 13% по-ниски заплати от мъжете на същата позиция. Средно в ЕС мъжете получават с 16% повече от жените на една и съща позиция според данни на Евростат и тук вече може да се говори за дискриминация, но това не е само наш проблем. В много по-развити общества от нашето като Австрия и Германия например, разликите в заплащането са по-големи – над 20%. Това едва ли може да ни успокои обаче.

- Темата за правата на жените изглежда ви интересува?

- Да, имам отношение към темите, свързани с правата на жените. Има проблеми, като насилието над жени в дома, на улицата, на работа, за които трябва да се говори непрекъснато. Защото жертвите на подобно отношение и престъпления трябва да знаят, че обществото е на тяхна страна, да бъдат окуражавани, във всеки един момент и ситуация да знаят, че те са жертвите, а не причината за насилието, извършено върху тях. Това е кауза, на която бих се посветила и лично.

- Какво мислите за думите:" Или жена, или журналистка"?

- Абсолютно неточни! Много далеч от истината! В крайна сметка някои от журналистките са едни от най-харесваните жени навсякъде по света, нали? Истина е, че на много от нас понякога работният ден приключва с последната емисия новини късно вечер. Добрата новина е, че това не е всеки ден. Някои пък стават в 4 сутрин. Други правят репортажи от опасни райони. Такава професия сме си избрали.
На лекарките да не би да им е леко, те дават и нощни дежурства.

- С какви чувства напуснахте политиката, съжалявате ли за този период от живота си?

- Не, не съжалявам. Това е друг професионален опит.

- Каква оценка си давате като майка?

- Даването на самооценка е много трудно нещо и много субективно. Стига ми да знам, че съм давала и давам всичко от себе си, за да възпитам един добър и пълноценен човек.

- На какво учите сина си и успявате ли да намерите общ език с него?

- На честност, толерантност и грижовност. На това да бъде добър човек, да умее да поема отговорност, да вярва в себе си.

- В България или зад граница – къде виждате бъдещето му и къде ви се иска да е то?

 - Където се чувства щастлив.
Ако намери добро поприще у нас, нека остане у нас, ако му се ходи в чужбина – аз съм последният човек, който би го спрял. Той трябва да вземе решение сам. А аз ще му помагам, ако има нужда, каквото и да реши.

- Носите ли работата вкъщи, споделяте ли за проблемите си у дома?

- Вече не. В началото – преди години, ми се е случвало да пренеса служебните проблеми у нас. Но сега не – има толкова много важни и интересни неща, за които да се говори с най-близките. Но иначе, без да нося проблеми у дома, разбира се, се налага да работя доста и от вкъщи, когато подготвям съботното предаване.

- За толкова години на екран и под прицела на жълтите медии успяхте ли да свикнете с тях или още ви ядосват?

- Трудно, но се научих да подминавам злонамерените публикации. Мисля си, че на откровените лъжи даже не трябва да се отговаря.

- Коя е най-голямата измислица, която сте чели за вас?

- Тя не е само една. В общи линии всичко, което се тиражира като клюка около мен и близките ми е невярно. Просто се стремя да запазя личния си живот като неприкосновена територия, до която имат достъп само най-близките ми хора. Но това не трябва да е повод да се пишат измислици. И ми се иска да вярвам, че нараства броят на интелигентните читатели и измислиците няма да намират голяма публика.

- Жената водеща винаги трябва да изглеждах свежа и красива – какви са вашите женски трикове за това?

- Повече сън, когато това е възможно. Сънят възстановява най-добре.

- Спорт или диета?

- Определено спорт. Ски или плуване например са много по-добър вариант от всяка диета. Хората, които ме познават, знаят колко обичам да карам ски, как ме зарежда планината и при всяка възможност се качваме заедно с приятели на пистата.

- Опитвате ли се да учите сина си на здравословно хранене или бургерите побеждават?

- Победили сме бургерите много отдавна. Това не беше никак лесно, защото бургерите винаги вървяха с примамки като малки детски играчки и прочие бонуси. Но битката отдавна е проведена. Дори той вече ни прави забележки, ако ние се отклоним в бързината към някоя верига за бързо хранене.

- Имате ли самочувствието на успяла жена?

- В живота всичко е относително
Твърде претенциозно би било да кажа, че съм успяла.
В много отношения сигурно съм успяла, в други – не. Смятам, че имам още какво да постигам.

- Какво искате да постигнете след 5, след 10 години? Как си представяте Милена тогава?

- Не си поставям дългосрочни цели. Искам да съм здрава, да имам време за себе си и за тези, които обичам, да не пропускам прекрасните мигове, които ми поднася животът. Имам и прекрасна професия. Така че не си правя дългосрочни планове. Има една мисъл, която животът много често ни припомня – че животът е това, което ни се случва, докато си правим други планове. Много е вярна.

***
Милена Милотинова е родена на 10 септември 1968 г. в София. Завършва в Софийския университет българска филология и английски език и литература. Дипломна работа прави във Факултета по журналистика, специализира в Би Би Си и Ен Би Си. Започва работа в БНТ още като студентка през 1990 г., където остава до 2001-а като водещ на "По света и у нас". Автор е на повече от 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди "Хроника на едно национално предателство" и "Спасените". През 2001-2005 г. е депутат от листата на НДСВ. В телевизия Bulgaria ON AIR е от създаването й през 2011 г. като водеща на новините. Освен това е автор и водещ на предаването "Брюксел 1", което върви всяка събота от 18 ч.
Омъжена е за икономиста Димитър Колев, имат 20-годишен син Асен.

Стр. 1, 2 – 3

Leave a Reply