“Минута е много” отброява 31 години

в. Седмичен Труд | 23.02.2011

 

Първото по рода си забавно-образователно състезание "Минута е много" стартира в ефира на БНТ на 22 февруари, точно преди 31 години. Замислено като поредица от пет игри, то постави един от телевизионните рекорди по продължителност и вече няколко поколения зрители израснаха с неговите интелигентни предизвикателства. Първите му зрители са вече зрели мъже и жени, но и днес мнозина от тях продължават да са фенове на предаването и го следят с деца и внуци.
Тази година екипът на "Минута е много" е специализирал тематиката, обвързвайки я с етносите в България. Идеята е да се представят традициите, културата, празниците и обичаите на арменци, роми, евреи, власи, помаци и други малцинствени групи в страната ни. Неизменният водещ Петър Вучков и младият му колега Стефан Спасов вече отпразнуваха арменската Коледа, ромската Нова година, празника на руските студенти – Татянин ден, еврейската Нова година на дърветата -Тубишват, китайската Нова година и Националния празник на японците.
Идната събота предаването ще е с изцяло променен регламент и ще отбележи 123-тата годишнина от Освобождението на България и своя си рожден ден. В четири кръга ще бъдат зададени 31 въпроса на зрители към трикратни и годишни победители в състезанието през годините, членове на Клуб "Минута е много". Областите са хуманитарни науки, природни науки, изкуства и спорт, а участниците ще имат 20 секунди за мислене и отговор.
Ще бъде връчена и първата за 2011 г. премия от 1000 лв. за зрителски въпрос. Късметлийката е Детелина Кузманова и тя ще получи наградата си лично от проф. Живко Желев, който през 2010 г. Стана първият българин и един от 19-те лауреати на Международната награда за мир ГУСИ, азиатския еквивалент на Нобеловата награда за мир. Именно той неотдавна обяви 2000 лв. награда за всеки, който разчете скрити послания в магическия квадрат на Лондонското Четвероевангелие на Цар Иван Александър.

Стр. 10

Leave a Reply