Миролюба Бенатова: Трябва да задаваме повече неуместни въпроси

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 30.12.2010

Професионализмът и задълбочаването в детайлите няма да ни навреди, смята репортерът на десетилетието

Репортерът на bTV Миролюба Бенатова продължава усилно да работи и в предновогодишните дни. Годината за нея бе изключително успешна – Миролюба бе избрана от колегите си за репортер на десетилетието по повод десетата годишнина на “bTV Новините"

- Как се чувствате като репортер на десетилетието – повече отговорна или доволна от признанието на колегите си?

- Благодаря на колегите, че ме избраха. Разбира се, това е отговорност, да не предам доверието им. Надявам се, че вярват в избора си и ще се постарая да виждат в мен "своя човек" и занапред.

- Каква бе за вас 2010-а в професионален и личен план?

- Успешна. Бях на Международна конференция на разследващите журналисти в Женева, където имах честта да бъда лектор заедно с емблеми като Роберто Савиано (автор на "Гомор"). Вдъхнових се и когато се върнах, направих "Донори на гени" и "Каталог за деца" – две серии в "bTV Репортерите". 62-годишната жена от Русе, която роди две близначета, ме провокира да разбера как е възможно да се случи такова нещо и покрай проучването научих стряскащи факти, които разказах на публиката. Българките вече не продават износените си деца, а яйцеклетките си. И ако една ромка може да размени едно дете в годината срещу 2000 евро, то образовани, но бедни жени продават по 45 свои полудеца за десетки пъти по-малко пари. Законно, без регламент, без изследвания, българки бълват гени и зареждат гръцки репродуктивни клиники. Това е модерният трафик на хора, който не може да бъде разследван по стандартния начин, познат на службите. Но е зловещ, защото всъщност не знаем какво се случва зад законния параван на ин витро бизнеса.
В личен план мога да кажа, че се чувствам разбрана и подкрепяна.

- Кои от случаите, по които работихте през 12-те месеца, ви разтърсиха така, че ще ги запомните за цял живот и защо?

- Не знам какво ще помня "цял живот", защото за радост сме устроени да забравяме. Но предполагам, че дълго ще се сещам за пияното 8-годишно момиче, което видя как пастрокът му убива близначката й. Случайно. Докато с майката се карат за коня и каруцата. 8-годишната Силвия ми разказа, че често пие, за да заспива по-лесно. Нямах какво да й кажа и се почувствах на дъното.

- Всеки ден се докосвате и сблъсквате с престъпления, насилие, криминални прояви. Как ви действа това – уморява ли ви, променя ли ви?

- Уморявам се като след работа. Обичам да се връщам в моя свят, където се надявам на предвидимост и нормалност.

- Как се разтоварвате и очиствате душата и съзнанието си от натрупаните негативни преживявания?

- С любов.

- Как преодолявате натиска, заплахите, агресията срещу вашата личност и работата ви?

- Натискът е част от ежедневието в журналистиката и е очакван. Нямам проблем с опитите за влияние, защото е ясно, че засегнатите ще се опитват да променят фактите и да изкарат историята в своя полза. Нашата работа е да сме достатъчно аргументирани и да не им го позволим.

- Кое ви дава сила и мотивация да продължавате разследванията си?

- Не знам. Не мисля по този въпрос. Просто върша работата, която умея.

- В ежегодния доклад на международната организация "Репортери без граница" страната ни зае 70-о място в скалата, измерваща показателя "свобода на словото". Кои са причините според вас?

- Свободата е състояние на духа и в този смисъл всеки избира дали и как да я преживява. Независимо дали става въпрос за професията или личния живот, вярвам, че никой не може да ни отнеме избора насила.

- Какво трябва да се промени в медийната среда и работата на журналистите по отношение на отстояването на професионалните и етичните стандарти?

- Повече професионализъм и отношение към детайлите няма да ни навреди. Смятам, че трябва да задаваме повече въпроси и да не се притесняваме да ги повтаряме, докато не получим отговори. Струва ми се, че управляващите не са достатъчно широко скроени и задраскват важни теми. Слагат в графа "неуместни" въпроси за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов или за недвижимостите на общинския съветник Андрей Иванов. И се опитват да ни обяснят, че всичко е наред по дефиниция. Може и да е наред, не знам, но публично показаната, доказаната и обсъждана фактология, ми се струва недостатъчна.

- Да очакваме ли нови посоки, промени и търсения в "Код Криминално“?

- "Код Криминално" ще се появи отново в ефира на Про.бг след седмици. Надяваме се да продължим да показваме интересни, скандални и важни истории.

- Къде ще посрещнете настъпването на новата година?

- В София.

- Какво си пожелавате за 2011 г.?

- Усмивка!

Стр. 20

Leave a Reply