Мистериозното момиче, което стои зад кампанията на Тръмп

Webcafe.bg I 23.06.2016

Предизборният щаб на Доналд Тръмп изглежда точно така, както си го представяте: разположен е на терена на старо студио, в което преди години се снимаше The Apprentice ("Стажантът"). Сглобяемите стени в студийното пространство са изработени от шперплат, а плакатите и табелите с лозунги на Тръмп запълват украсяват временните преграждения. Навсякъде е пълно с картонени фигури на Тръмп в цял ръст.

Комуникационният "зъл гений" зад кампанията на Тръмп обаче няма нищо общо с представите ви.

Позицията се заема от 27-годишната Хоуп Хикс, родена в Грийнуич, Кънектикът. Тя е бивш специалист по PR, която се преквалифицира в прес-секретар и днес стои зад медийната кампания на Доналд Тръмп.

В детството си Хоуп Хикс се снима като модел за Ралф Лорън, по-късно завършва Южния методистки университет през 2010 г. и навлиза в света на връзките с обществеността през 2012 г. Получава шанс да работи за компанията на Тръмп – Trump Organization – през 2014 г.

Без да има какъвто и да е практически опит в политическия PR, за няколко месеца Хоуп Хикс се превърна в един от най-важните мениджъри в предизборната кампания в САЩ. И дотук с публично достъпната информация за нея.

Хикс не дава интервюта, не застава пред камерата, винаги стои на крачка встрани от основния център на вниманието – Тръмп.

Единственият случай, в който дава съгласие за разговор, посветен на самата нея, е за репортера на GQ Оливия Нуци. И съгласието си има условие: Тръмп трябва да присъства по време на цялото интервю.

Така, под погледа на работодателя си, Хикс разказва за себе си и за собствената си гледна точка спрямо противоречивата кампания на The Donald.

Хикс признава, че преди включването си в екипа на Тръмп, не е имала политически опит. Определя се като "безстрастна републиканка", която дори не е помагала като доброволец в предизборните щабове, камо ли да менажира цялостната кампания на партиен кандидат.

Въпреки че имиджът на "аутсайдер" допринесе доста за успеха на Тръмп при предварителните избори, самият той не смята за предимство липсата на опит на пресаташето си.

Все пак той хвали Хоуп Хикс заради лекотата, с която се адаптира към ролята си.

"Тя успя бързо да натрупа политически опит. Получи се много естествено. А много хора не могат да наваксат, тъй като политиката се движи с твърде бърза скорост. Политиката е по-бърза от всичко останало", казва Доналд Тръмп.

Всъщност, отначало Хикс започва да работи за съвсем различен член от фамилията Тръмп.

През 2014 г. тя е част от екипа на нюйоркската компания за връзки с обществеността Hiltzik Strategies, която е наета за кампанията на Иванка Тръмп при разширяването на обхвата на модната й линия.

Хоуп и дъщерята на Тръмп се сближават, най-вече затова, защото Иванка е "рядко срещан корпоративен лидер – жена, която е учтива спрямо останалите жени и привнася дух на компетентност, която сякаш смекчава грубостта на бранда Тръмп", както посочва Оливия Нуци.

Когато професионалните взаимоотношения между Хикс и Иванка се задълбочават, Доналд я забелязва и я "краде" от Hiltzik през есента на 2014 г.

Всички "алфа-мъжкари" от щаба на Тръмп решават да се държат с нея както Дон Дрейпър спрямо Пеги Олсън от Mad Men.

Такъв е случаят с бившия политически съветник на Тръмп Сам Нънбърг. Когато тя се присъединява към екипа, Нънбърг й подарява книгата "Ръководство за предизборни кампании" и започва да я нарича със захаросания прякор "Hopesicle" (игра на думи между името на Хоуп и "popsicle" – близалка).

По-късно когато Нънбърг е уволнен заради стари расистки тиради в профила си във Фейсбук, именно Хикс обявява изключването му от кампанията, като пише унищожителното прессъобщение, в което той е определен като "консултант от ниско ниво на непълно работно време".

Хикс не си представя, че може да остане като прес-секретар за целия период на предизборната кампания. Тя предпочита да се върне към корпоративната централа на Тръмп и дори казва на ръководителят на щаба Кори Левандовски, че ще трябва да си намери нов човек.

Отговорът му е "Току-що направи огромна шибана грешка, за мен ти вече не съществуваш".

В крайна сметка, Хикс преосмисля решението си, след като лично Доналд Тръмп я убеждава да остане.

По едно съвпадение – Левандовски беше уволнен точно в деня, в който GQ публикува репортажа си за Хоуп Хикс. Отново тя беше човекът, който обяви отстраняването му от предизборния щаб.

Самата Хикс познава много добре грубия характер на Доналд Тръмп. Всяка сутрин Тръмп получава между 30 и 50 новини от агрегата на Google, свързани с името му. След това той коментира всяка от дописките, като посочва какво му харесва и какво не му харесва в тях.

Статиите със забележките се сканират и се изпращат обратно до съответния журналист, който ги е писал, със заглавие на мейла "От Офиса на Доналд Дж. Тръмп".

А когато Тръмп е особено раздразнен, с огромно удоволствие забранява достъпа на набедения журналист до целия щаб. А кой отговаря за "черния списък"? Хикс, разбира се.

Тя няма нищо против да изпълнява функциите на медиен пазач на Тръмп – включително, да охулва всеки, който си позволява да критикува нейния кандидат.

Лоялността й е преди всичко към шефа.

Няма проблеми да ограничи достъпа до Тръмп или грубо да игнорира всички издания, които се опитват да се заровят малко по-дълбоко в изявите на евентуалния кандидат-президент на Републиканската партия.

Оказва се, че точно тя е била идеологът на опитите за омаловажаване на твърденията на папа Франциск, който обяви за "не-християнски" плановете на Тръмп да построи стена по границите на САЩ. Когато репортерката Мишел Фийлдс обвини Кори Левандовски във физическо посегателство по време на пресконференция на Тръмп, Хоуп Хикс директно я нарече "лъжкиня, която се опитва да привлече внимание".

Извън кампанията, колегите на Хикс коментират, че челният й сблъсък с политиката може да се окаже разочароващ.

"Тя направи избор да работи за един от най-фашизираните кандидат-президенти в новата американска история. Всеки, който я познава, я съветва да спре и да не свързва името си с тази кампания. Един ден ще съжалява за всичко, което е казала и направила. Но не мисля, че го осъзнава", споделя неназован политически PR пред GQ.

Оригинална публикация

Leave a Reply