Мобилната телевизия – хит сред младежката аудитория

в. Класа | 10.03.2011

 

Публиката все повече иска да дискутира онлайн по време на телевизионното излъчване

 

Младите британци имат огромен интерес към едновременното ползване на телевизия и социалните мрежи, които се разпространяват чрез мобилен интернет. Тази нова тенденция разкрива проучване на маркетинговата агенция Digital Clarity. Резултатът ще окаже силно влияние върху световното разпространение на тв- и радиопрограми чрез мобилните платформи, както и на рекламодателите, които насочват своите комуникационни стратегии към младежката аудитория. Изследването е направено сред 1300 британци на възраст до 25 години, които ползват мобилен интернет и като потребяване на аудио-визуални услуги.
Всеки осми на десет участници в анкетата посочват, че използват Twitter, Facebook и други мобилни приложения активно, за да коментират тв шоута или общуват с приятелите си, докато гледат тв програми.
Само допреди 12 месеца телевизионните канали се бореха с намирането на верния път към младите на пазара, като направиха лесно достъпни своите продукти.
Значимостта на мобилната телевизия, която вече експертите наричат социална, компенсира пълнотата и богатството на програмите с предимството, което се превърна в повратна точка за потребителите – те да могат да гледат случването на събития в реално време онлайн.
Над 86% от мобилните потребители на интернет на Острова вече предпочитат да общуват помежду си в реално време по време на наблюдаваните телевизионни зрелища.
През февруари пък HBO отново излъчи филма на Хауърд Щерн – Private Parts, като осигури и възможност за коментари в реално време, което вдигна многократно рейтинга на филма. Именно желанието на публиката да иска да дискутира онлайн по време на самото излъчване ще се окаже новата водеща тенденция, което рекламистите забелязаха успешно и ще съумеят да преобразуват в особено доходоносна за тв компаниите.
Британското изследване открива, че най-разпространеният начин за комуникация по време на гледане на тв продукт е чрез Twitter (72%), следван от Facebook (56%) и приложения за мобилни телефони (34 процента), а 62 процента от потребителите на социалната телевизия използват комбинация от трите.

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply