Мобилни войни!

сп. BusinessWeek | Питър БЪРОУЗ | 23.03.2011

 

Борбата за лидерство при мобилните се разгорещява

 

За мобилния сектор последните няколко седмици бяха наситени със събития. Verizon Wireless получи iPhone. Hewlett-Packard разкри първите плодове от миналогодишното си придобиване на Palm. Nokia, най-големият производител на мобилни телефони в света, изостави най-успешната преди време мобилна софтуерна система Symbian и се самопонижи в нещо като прехвален подизпълнител, произвеждащ устройства за софтуера на Microsoft.
Борбата за мобилна власт навлезе в нов етап. Какво накара Nokia да изхвърли Symbian, чийто пазарен дял е 37%, в полза на софтуер, който има по-малко и от една седма от това? Причината е, че наскоро наетият изпълнителен директор Стивън Елъп е убеден, че Microsoft има далеч по-големи шансове да се изправи срещу четирите други мобилни сили – Apple, Google, Research In Motion и HP – и да превърне новия си софтуер Windows Phone 7 в гравитационен център за глобалните програмисти, производители и потребители. "Играта се промени – войната се води не просто между отделни устройства, а между цели екосистеми" – заяви Елъп пред инвеститори на проведената на 11 февруари в Лондон пресконференция.
Всъщност играта е същата онази, която създаде повечето ценни предприятия на технологичния сектор -от IBM през Microsoft до Facebook. Всички те успяха да се наложат като "платформи" с безброй предприемачи и програмисти, разработващи технологии, които са ценни за потребителите, носят печалба на акционерите и същевременно оставят конкурентите без дъх. През 60-me IBM разби Sperry и други производители на процесори, като създаде пълна програма, включваща хардуер, софтуер и услуги. При персоналните компютри Microsoft заличи първоначалната преднина на Apple, като подписа договори с производителите на хардуер да създават евтини компютри, а със софтуерните компании – да разработват версии за Windows на всичко, от текстообработващи програми до тет-рис. Facebook разби социалните мрежи като MySpace благодарение на това, че се превърна в платформа, главно в името на компанията за игри Zynga и други производители на приложения, станали причина за 500 милиона Facebook потребители да висят постоянно в мрежата. Различното в този случай е мащабът. За четвъртото тримесечие на 2010 са били продадени повече смартфони отколкото персонални компютри, а тази година продажбите им се очаква да достигнат $120 млрд. Като тук не се включват още милиарди от мобилни услуги, реклами и електронна търговия.
Войната вероятно ще се окаже и доста продължителна. За разлика от персоналните компютри, къдеmo безспорният победител Microsoft бързо се утвърди и се радва на години почти пълен монопол, при мобилните никой от съперниците няма свещено право върху властта. Всички клетъчни телефони могат да общуват един с друг и да боравят с едни и същи уебсайтове и имейл системи, затова ще победи този, който успее да разработи по-ефективни и по-привлекателни продукти. Което обяснява и успеха на Apple. Стив Джобс отдавна е осъзнал, че когато харчат собствените си пари, хората искат да си купят нещо далеч по-хубаво от безидейните устройства, които корпоративните скръндзи купуват за компанията. Затова, докато другите се конкурираха на база цена, Apple вложи усилията си в изработването на надеждни и лесни за ползване продукти. Веднъж купили си iPhone, потребителите започват да инвестират в песни и приложения om iTunes, c други думи остават в екосистемата и продължават да купуват. Огромните мащаби на продажбите на Apple карат телекомуникационните компании и доставчиците да се съгласяват с условията й. Софтуерът в основата на всички продукти на Apple – вариации на операционната система за Mac OS X – е толкова интуитивен за програмистите колкото Angry Birds за потребителите на приложения.
Дори Google, най-мощният съперник на Apple, постигна едва $5 млрд. ръст в продажбите при $3.4 млрд. бюджет за развойна дейност. Тези усилия обаче бяха много плодотворни: Android-ната му екосистема се разраства със светлинна скорост. През четвъртото тримесечие, според изследвания на Canalys, доставките на устройства, ползващи Android, са били двойно повече отколкото на iPhone. Ако не се случи някоя голяма изненада, останалите съперници -IBM, HP и Microsoft – ги очаква тежък поход. Съдбата им е изключително тясно свързана с мобилните устройства, затова те не могат да се откажат, но пък и не разполагат с необходимите средства за постигане на значителен напредък. Да разгледаме сега Microsoft – една компания, която знае що е война на платформи. Милиони телефони на Nokia ще бъдат един ден оборудвани с Windows Phone 7, като първият от тях вероятно ще излезе до края на тази година. Windows Phone 7 е спечелила одобрението на много техничари от Силиконовата долина. Въпреки това в изследване, проведено сред програмисти от брокерската компания Sanford С. Bernstein, нито един от анкетираните не е посочил операционната система като първия или втория си избор. А и телекомуникационните компании не са особено ентусиазирани.
Онези, които искат да се пробват в мобилното сражение, могат да се надяват на успех, единствено ако Apple и Google решат да се полакомят. Дори и да положат специални усилия, съперниците трудно ще бият Apple и Google. Като проблемът не е само в тях, а е в цялата екосистема.

Стр. 61, 62

Leave a Reply