Момчета създадоха социална мрежа за мъдрост

www.sbj-bg.eu I 20.02.2014

 23-годишният Виталий Филипов, който е от създателите на проекта, разказва, че целта е била да създадат място за споделяне на знания, опит и мъдрост, с което именно да се отличат от съществуващите вече социални мрежи. 

 
„Опитахме се хванем един проблем, който в момента се наблюдава с Facebook и Twitter. Хората там могат да следват даден човек само защото е експерт в някаква област”, казва Филипов:  
 
„Но каквото получават от неговите постове, в 95 на сто от случаите е свързано с това къде е ходил, какво мисли за политическата обстановка в страната и пр”, допълва Филипов, с когото работи и приятелят му Радослав Георгиев.: 
 
„В повечето случаи ти следваш този човек заради неговите знания. Затова и платформата ни е с фокус върху знанията – да следваш интересни личности и да получаваш знания по дадена тема", обяснява Виталий. Създателите на проекта се опитват да привлекат вниманието именно на младите хора, които са по-отворени да споделят „занаята" си. 
 
„И това е по-добрият вариант, отколкото да пишат само в блоговете си, където в повечето случаи остават незабелязани и стигат до не толкова голяма аудитория. Така ще могат да го правят в платформа с по-широка аудитория, в която всеки да намира по нещо интересно", разказва Виталий. 
 
Потребителите са основно от България
 
Също като в останалите социални мрежи потребителите на платформата трябва да си създадат профил, могат да пишат текст, да качват видео, снимки и да следват други интересни хора. В тази социална мрежда се споделят само статии, чийто фокус е изцяло върху знанията и образователната им стойност. 
 
Друга разлика с останалите социални мрежи е контролът на данните. Целта на платформата е да се демократизират данните и всеки сам да си ги контролира. Причината са все по-големите притеснения на потребителите след разкритията на Едуард Сноудън, че големите корпорации предоставят данни на американското правителство за своите потребители. 
 
„За разлика от Facebook, в българската платформа всеки може да каже: „Тази мъдрост, която съм споделил, е моя всобственост, и в даден момент, ако преценя, вече няма да е достъпна и никой няма да я вижда повече", допълва Виталий. 
 
Неколкостотин са потребителите до момента в мрежата, като те са предимно от България. В платформата не става въпрос за споделяне на кратки сентенции от 1-2 изречения, а за големи статии – от 500-700 думи, в които всеки може да сподели как прави нещата. Това за нас е важен фокус, защото в училище ти дават един шаблон за действие. 
 
„Примерно ти казват, че дадена задача се решава с Питагоровата теорема. Но в платформата виждаш знанията на още трима математици – как всеки от тях решава по различен начин подобна задача. Така обогатяваш собствената си мъдрост и ставаш по-знаещ", допълва Виталий Филипов. 
 

 

Leave a Reply