Момчето предприемач

сп. Forbes | Христо ПЕТРОВ | 22.04.2011

Три години след като излиза на пазара, бизнесът на Иван Николов вече диша във врата на лидерите в областта на интернет рекламата

На 21 години (които ще навърши на Великден) Иван Николов управлява бизнес с годишен оборот от над 1 млн. лв. И това само 3 години след като излиза на пазара буквално от нищото. За повечето младежи това вероятно звучи като сбъдната мечта. За Николов е само стъпка към следващата му цел – да затвърди лидерската си позиция на интернет пазара в България.
Николов е изпълнителен директор на НЕГ.БГ – дружеството, което е собственик на някои от най-големите специализирани портали в България като сайта за бременни жени bg-mamma.com или фитнес портала bb-team.org. Едва тригодишна, компанията вече диша във врата на най-големите играчи на българския интернет пазар. НЕГ.БГ генерира приходи, като предлага интернет реклама в нишови сайтове. За 2009 г. НЕГ.БГ има около 500 хил. лв. годишни приходи, а за 2010 г. оборотът е скочил до близо 1.3 млн. лв.
"Не сме имали година, в която приходите ни да са нараснали с по-малко от 100%", казва Николов. През настоящата година той очаква ново удвояване на оборота. Отчетите на компанията показват, че през дебютната си година на пазара НЕГ. БГ реализира чиста загуба от 10 хил. лв. А през 2009 г. вече е на печалба от над 40 хил. лв.
В края на миналата година дружеството купи мажоритарен дял в компанията за таргетирана реклама User Media, с което получи достъп и до нишови сайтове за студенти, автомобилни маниаци, IT специалисти и други. User Media не е собственик на тези сайтове, но притежава правата да публикува таргетирана реклама в тях.
Според изчисленията на изследователската компания Gemius НЕГ.БГ достига до около 1.7 млн. потребители, което й осигурява почти 50% от интернет аудиторията в България. Последните изкупени сайтове са bb-team.org и порталите testdrive. bg и tuning.bg, което разширява още повече пазарния обсег на НЕГ.БГ. Компанията Вече е собственик и на криейтив агенцията "Амекси", която осигурява корпоративната Визия на големи концерни като Nestle, Coca-Cola, Mazda и други.
За ИВан Николов навършването на пълнолетие е сбъдване на една от големите му мечти – защото му позволява формално да управлява бизнеса си, ръководен дотогава от името на майка му. "Нямате представа с какво удоволствие подписах дружествения договор, след като навърших пълнолетие. Дотогава всичко ставаше през майка ми. Просто това беше сбъдване на една голяма мечта", казва Николов.
Той основава НЕГ.БГ през 2008 г., като тогава името на компанията е Net Entertainment Group. Дружеството навлиза ударно на пазара, като купува портала bg-mamma.com. Сделката е изненадваща, защото порталът привлича вниманието на някои от най-големите интернет компании в България, но вместо това минава в ръцете на никому неизвестно дружество. И до днес Николов отказва да каже каква е цената на сделката, но твърди, че тя е под лансираните като слух 700 хил. лв. Той отрича и друг слух – че НЕГ.БГ е била създадена с цел именно да купи bg-mamma.com. "Компанията беше създадена с идеята да развива международно dtrailer. com (портал за кино, който Николов разработил като тийнейджър в свободното си време). Междувременно обаче имаше още един проект – телевизия за САЩ. Български телевизии, които се предават в България, да могат да бъдат излъчвани в други държави и конкретно САЩ.
Тогава имахме разговори със системния администратор на bg-mamma. com и от тях стана ясно, че собственичката на сайта не е доволна от сегашния си рекламен партньор "Нетинфо", казва Николов.
Първоначалното финансиране на компанията идва от роднини и от бизнес ангел, който вече не е акционер, защото Николов е изкупил дела му преди малко повече от половин година. В началото на 2011 г. НЕГ. БГ емитира нови акции, а купувач е "Иновейтив медиа", в която акционер е един от първите интернет предприемачи в България Любен Белов. Стойността на емитираните акции е 855 хил. лв., показва справка в Търговския регистър. За Николов Белов споделя, че е пример за успешна предприемаческа история и че "на 20 години това момче има познанията, които аз имах на 30".
Николов започва да се занимава с интернет и сайтове още в първите си години като тийнейджър. "Бях на 13-14, когато за пръв път направих някакво подобие на сайт – просто да видя как се случват нещата. Даже съм бягал от училище заради такива работи", казва той.
Първите му проекти са недовършени модели на сайтове. Първият сайт, който Николов счита за "прилично успешен", е кинопорталът dtrailer.com. "Представляваше библиотека от различни филми – трейлъри, кой участва, дали филмът си заслужава и т.н. За момента, когато го пуснах, беше доста успешен – реализираше 35-40 хил. души дневно. По онова време бяха излезли т.нар. СРС [cost-per-click] мрежи, в които даден сайт може да стане участник, да печели от кликовете на рекламите, които се публикуват в сайтовете. Тогава, а и досега е така, повече от 1500-2000 лв. беше невъзможен приход, това беше таванът", казва Николов.
На 15 години прави първата си фирма – това е хостинг компанията Site.bg. Тъй като по това Време няма навършени 18 години, фирмата формално се Води на името на майка му, Въпреки че управленските решения се вземат от него. Инвестицията Във фирмата е 5 хил. лв., като тези пари отиват предимно за сървър, компютър и разходи за персонал. В началото компанията се развива успешно и за около 8 месеца намира 1000 свои клиенти. "По това Време това е сериозна клиентска база, защото хостинг пазарът все още беше малък и нямаше голяма конкуренция", казва Николов.
След това обаче нещата се променят и компанията тръгва надолу. "Така се случи, че системният администратор, на когото разчитах за технологичното обезпечение, излезе в отпуск. Чисто мениджърска грешка на организация на екипа. Аз бях на 15 години, имайки пълна свобода на действие и нулев опит, не е чудно докъде е стигнало", казва Николов. Неговата компания не може да осигури технологичната поддръжка на клиентите си, те започват да недоволстват, а броят им – да намалява.
Николов не е учил нещо специално в областта на IT сектора, завършил е Френската гимназия в София. "Философията, която аз имам, е, че тези неща не се учат в училища и университети. Повечето успешни интернет хора не са се запалвали в училище, университетите или нещо от този род. Нещата в тази сфера или са ти в кръвта, или не", казва той.

Стр. 78, 79 

Leave a Reply