Моята пиар история

сп. Мениджър | Цветелина Петрова | 2010-05-15 

Любомир Аламанов: Как заведохме 20 хил. души в парка "Живей активно" за мен е кауза, а не просто събитие

НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ, че най-добрите идеи се раждат, когато отиваш на конкурс, за да спечелиш поредния нов клиент. Моята история е вдъхновена от личното ми разбиране, че един пиар специалист работи много по-мотивиращо и дава всичко от себе си за клиент, който му е доказал, че му вярва. Така се случи с мен и екипа ми през 2004 г., когато в резултат на усилен брейнсторминг се роди инициативата "Живей активно". Това е една социално отговорна кампания на Nestle България, но на практика вече е един абсолютно самостоятелен бранд, който има свой собствен живот и свои фенове.
Как възникна идеята? Големите компании като Nestle често са жертва на обвинения, че тяхната храна е лоша и вредна. И това обикновено без никакви доказателства. Наскоро прочетох, че някакъв човек се скрил в дома си с намерението да изяде 100 сандвича McDonald’s, за да докаже колко са вредни. Но според мен каквото и да изядеш наведнъж, щом числото клони към 100, няма как да не ти навреди. Проблемът на съвременната цивилизация не е в това, че ядем лоши храни, проблемът е, че нямаме съответната култура на хранене и не водим здравословен начин на живот. Затова с кампанията "Живей активно" решихме да пропагандираме именно това активно и здравословно живеене.
Nestle като най-големия производител на храни има много подобни програми по света, но ние трябваше да измислим наша, локална, която да съответства на манталитета на българите. И така през юни 2004 г. организирахме първия поход от НДК до Южния парк под мотото "Живей активно", който събра около 3000 души. Тогава хората, които дойдоха в парка, се забавляваха с концерт на голямата поляна. От следващата година вече имаше и локации със спортни игри. Миналата година на похода дойдоха повече от 20 хил. души, а в парка ги очакваха 12 нарочно подготвени спортни площадки за футбол, волейбол, тенис на маса и др., специално място за домашни любимци, за които беше осигурен професионален дресьор, и много други атракциони. Волейболният ни ас Евгени Иванов-Пушката следеше за феърплея в турнира по волейбол, в който участваха 20 отбора. Сами разбирате за какво мащабно събитие става дума. Увеличаването на участниците е едната посока на развитие на инициативата, другата е разширяването й териториално и излизането й извън София. През август "Живей активно" е на традиционното си морско турне във Варна, Бургас и Приморско. Там не провеждаме поход, а опъваме шатри, където хората могат да танцуват салса, да потренират тае-бо, каланетика, гимнастика. Разбира се, няма как да минем без плажен волейбол и плажен футбол.
Сигурно обаче се питате защо все пак това е моята пиар история или в случая – пиар събитие. Защото един проект в развитие от пет, шест или седем години се прави изключително трудно, изискват се усилията на целия екип, а креативността да предложиш нещо ново всяка следваща година е наистина голямо предизвикателство. Като видиш обаче хората колко са доволни и как се забавляват, няма как да не изпиташ удовлетворение. Доволният клиент също е изключително стимулиращ фактор за успеха. С тази кампания Nestle България не увеличи продажбите си. Но положителният имидж на една компания е не по-малко важен от добрите търговски резултати.

Стр. 90-91

Leave a Reply