Моята пиар история

сп. Мениджър | Цветелина ПЕТРОВА | 2010-03-13

В тази поредица "Мениджър" ще представя водещи пиар специалисти в България с техните истории. Имената им са познати на всички в бранша. Сега предстои да научите за онези хора, събития, кампании, които са преобърнали живота им. И са им помогнали да разберат големия смисъл на професията. Първи наш гост е Николай Неделчев – управител на Publicis/MARC България.

Николай Неделчев: Как не заминах за Брайтън

Известният пиар специалист започва кариерата си малко случайно. Първата му работа е за Apple
ЕДВА БЯХ ЗАВЪРШИЛ международни отношения, с идея да продължа образованието си в University of Sussex в Брайтън, когато една случайна среща преобърна всичките ми планове. Бях отишъл в УНСС да си оправям някакви документи и срещнах в коридора учителката ми по английски. Нейният съпруг си търсеше човек, който да се занимава с маркетинга на една голяма американска компютърна компания, и тя смяташе, че аз съм най-подходящият за това.
Разбира се, по онова време въобще не знаех какво е маркетинг, а с компютрите имах кратък, но не любовен период, докато учех програмиране по време на следването.
Както и да е, не заминах за Брайтън, а постъпих като маркетинг мениджър в "Български бизнес системи" – независимата маркетингова компания на Apple за България. Бях вторият служител във фирмата след техническия специалист, назначен ден по-рано. Всичко беше на зелена поляна. Аз доведох няколко мои приятели, започнахме здраво да работим и за кратко време станахме най-добрият екип в ИТ бизнеса.
Само година по-късно вече имах много идеи и започнах да усещам как една марка може да стигне до потребителите. И заедно с колегите ми започнахме да издаваме първия корпоративен вестник у нас – Apple News.
Сами си пишехме новините, сами си правехме дизайна и предпечата. Но вестникът бе пълен с полезна информация, която направи впечатление на читателите. При това не само на тях, но и на издателите на излизащото по това време специализирано ИТ списание BAIT. C тях подписахме договор за разпространение на Apple News. И така корпоративният ни вестник започна да се продава по сергиите. Нашите информации за марката и посланията ни започнаха да стигат до широк кръг хора.
След Apple News решихме да организираме специализирано изложение Apple Expo. Наехме помещения в НДК, брандирахме ги с логото на "нахапаната ябълка" и поканихме всички наши партньори и контрагенти, както и ресорни журналисти да се запознаят с новите продукти на компанията.
Имаше страхотен успех. Неслучайно след Apple Expo започна да се провежда и специализираното ИТ изложение BAIT Expo.
Apple бе култова компания и през 1994 г., с визия и философия, каквато не притежаваше нито един компютърен гигант по света. Но с бюджет за реклама и комуникация пренебрежимо малък в сравнение с основните си конкуренти Microsoft и IBM. Ho c нашите усилия пазарният дял на компанията за България достигна малко повече от 10% и отстъпваше по този показател в Европа само на Франция.
Тогава осъзнах силата на пиара. Да създадеш новина, да изпратиш пресрилийз на журналистите, да им помогнеш с допълнителна информация и те след това да кажат: "Е, страхотно", беше истинско предизвикателство. При това без да ги сугестираш, сами да открият добавената стойност за своите читатели или зрители и да публикуват или излъчат без пари материал за твоята компания.
Някъде по това време разбрах, че трябва да работя целенасочено по посока на интегрираните маркетингови комуникации. Като имаш малък бюджет, започваш да търсиш оптимизация, очевидно не можеш да се мериш с големите играчи, на които бюджетът за комуникации е 10 пъти по-голям от твоя. И започваш да търсиш алтернативни канали.
Въпреки успехите напуснах Apple заради предприемаческия сърбеж. Само три месеца след като си тръгнах от "Български бизнес системи", през март 1995 г. основах M.A.R.C. , което е акроним на Marketing, Advertising, Research and Communications.
Така че моят път в пиара започна с Apple. Бяха славни времена, а аз съм благодарен на съдбата, че животът ми направи такъв завой.

Стр. 84-85

Leave a Reply