Мрежата променя мозъка

в. Дума | 02.08.2011

Известна британска професорка твърди, че прекаленото седене пред компютъра води до криза на идентичността

Увлечението по социалните мрежи може да понижи нивото на концентрацията на вниманието и е признак за "криза на идентичността" – с този термин в психологията се обозначава загубата от човек или социална група на представата за мястото си в обществото и за своята самоценност.
Това смята известният британски учен, професор от Оксфордския университет баронеса Сюзън Гринфилд. Баналността на информацията, която обменят ползвателите на туитър, може да стане проблем за комуникацията, цитира Нюзру "Дейли мейл".
"За какво му е на някой да знае какво е ял някой друг на закуска?", подчертава проф. Гринфилд. "Изглежда такъв човек има някаква криза на идентичността", добавя баронесата. По думите й всичко това може да доведе до намаляване на концентрацията, увеличаването на потребността в незабавна оценка и загубата на много невербални навици – такива, като способността да се гледа в очите по време на разговор.
Изследователката, посветила живота си на изследването на физиологията на човешкия мозък, разкритикува и социалната мрежа фейсбук, отбелязвайки в частност: "Това е почти като да живееш в нереален свят, но в свят, в който е важно какво мислят хората за вас… Помислете за последствията за обществото, ако хората започнат повече да се тревожат какво другите мислят за тях, отколкото какво мислят те самите за себе си".
Междувременно, по думите й, докато ние умуваме над този проблем, виртуалното "приятелство" и компютърните игри постепенно преустройват мозъка на човека.
Баронеса Сюзън Гринфилд, която е авторитетен специалист в областта на психологията, невробиологията и фармакологията, както и известна писателка и член на Камарата на лордовете, преди няколко години вече критикува пред медиите социалните мрежи и увлечението от компютри като цяло. В серия интервюта за водещи британски издания баронесата вече каза, че има пряка връзка между проблемите с концентрацията на вниманието при младото поколение и нарастващата роля на компютрите в живота на човека. През 2008-2009 г. баронесата отбеляза, че през последните 10 г. лекарите са започнали три пъти по-често да изписват на пациентите си лекарство, давано при разстройства на вниманието. Според проф. Гринфилд това може би е свързано с дългите часове, прекарани пред монитора. Баронесата смята, че в резултат на общуването с техниката мозъкът на детето свиква с незабавната реакция на действията му, което оказва негативно въздействие върху способността му да концентрира вниманието си по-продължително време.
Човешкият мозък, твърди професорката, е способен постоянно да се променя и да се приспособява, но той е доста чувствителен към средата, в която се намира. Затова продължителното непрекъснато взаимодействие с компютъра може силно да повлияе върху функциите му.
Терминът криза на идентичността се появи в науката относително неотдавна – през втората половина на миналия век. Кризата на идентичността се проявява като противоречие, несъответствие на съществуващия социален статус на човек или социална група към изискванията на променената ситуация. Основен показател за това е неспособността да се приеме новата роля, която налагат външните обстоятелства, или, като се приеме, да се адаптира към нея.
Психолозите дават и симптомите, най-характерни за това състояние:
- неадекватност на самооценката
- загуба на перспектива
- увеличава се песимизмът
- променя се социалната активност
- появяват се безкомпромисни съждения и социално-агресивно поведение
- повишен интерес към метафизични и ирационални проблеми.

Стр. 9

Оригинална публикация

Leave a Reply