Mtel Media Masters 2015 “ПЕТ СЦЕНАРИЯ ЗА УТРЕ”

сп. GRAZIA | 14.12.2015 | Стр. 152

За пети път Mtel Media Masters отличи журналистите c най-добри материали за иновации, технологии и наука, а церемонията по награждаването им се превърн в снимачна площадка на "Пет сценария за утре"

"ПЕТ СЦЕНАРИЯ ЗА УТРЕ" БЯХА РАЗКАЗАНИ НА СЦЕНАТА В петото издание на журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters 2015. По време на церемонията петима известни български лектори представиха своите хипотези, надежди и прогнози за това как високите технологии ще променят професията им в бъдеще и ще помогнат на хората да имат по-качествен живот. Бъдещето ще ни донесе повече смарт автомобили, насочени към нуждите на шофьора, прогнозира спортният коментатор Момчил Манчев. Според него съвсем скоро по улиците ще се движат умни коли, които не само ще се адаптират към времето и пътната обстановка, но и ще щадят природата. "Четенето е на мода, независимо на какъв носител", обърна се към публиката и Жаклин Вагенщайн от издателство "Колибри". Тя беше категорична, че мисията на книгоиздателите и през 21-ви век ще продължи да е същата – написаното да стигне до хората, независимо на какъв носител.
Роботите могат да помагат на журналистите, но не и да ги заменят, нарисува своя сценарий за бъдещето журналистът Велислава Попова, главен редактор на dnevnik.bg. Според нейната хипотеза занапред хората все повече ще се доверяват на съдържание от проверени източници, което от своя страна ще подкрепи качествената журналистика. "Модерното училище се случва и в интернет", заяви четвъртият "сценарист" – учителят Емил Джасим. Той прогнозира, че занапред уроците ще стават все по-адаптирани и пригодени към индивидуалните нужди на всеки ученик, но в центъра на образователния процес ще продължи да е учителят, който учи на критично мислене и любов към знанието. Бъдещето ще ни донесе нови, по-модерни начини за решаване на здравните проблеми и нови надежди за двойките с репродуктивни проблеми, каза лекарят д-р Мефтуне Шефкетова. Ключово предизвикателство и във века на новите технологии обаче ще продължи да бъде запазването на човешката връзка между лекар и пациент, заяви медикът. Кулминацията на церемонията дойде с награждаването на Mtel Media Masters лауреатите. В категория "Интернет медии", подкатегория "Кратки форми" победител стана Константин Павлов от блога "Бели байтове за черни дни" за материала си "Светът с и без YouTube", а в подкатегория "Дълги форми" беше отличена Видка Атанасова от dnevnik.bg за "Четири "Космически предизвикателства" за девет седмици". Призове в категория "Печатни медии" получиха Асен Георгиев за публикувания във вестник "Капитал" материал "Facebook (в) почивка" – в подкатегория "Кратки форми", и Емил Спахийски от вестник "Труд" за статията му "Призраци дебнат от фейсгроба" – в подкатегория "Дълги форми".
Отличен в категория "Електронни медии" , подкатегория "Кратки форми", беше Бойко Василев от БНТ за материала му "Да отгледаш сърца", а в подкатегория "Дълги форми" наградата отиде при Мария Милкова от Нова Телевизия за документалния филм "Будителят без броня". Журито реши да присъди и една специална награда – на журналиста Юлиян Арнаудов от вестник "Капитал".

Стр. 152

Leave a Reply