MTG ревизират стойността на бизнеса си в България, няма да продават Nova

TV Bulgaria I 5.01.2012

Стокхолм. Шведската медийна групировка Modern Times Group (MTG), която притежава тв каналите Nova, Kino Nova, Nova Sport, Diema и Diema Family, излезе със специално съобщение към медиите вчера. От компанията заявиха намерение за прегрупиране на своите интереси в Централна и Източна Европа, което ще им струва около 357,8 милиона евро. MTG планират да закрият своя канал TV3 в Словения през следващите няколко месеца поради загубите, които носи на компанията. Останалите лоши новини са свързани изцяло с България. Част от средствата, с които от фирмата придобиха Nova през 2008 година за 620 милиона евро, са безналични. Спадът се дължи основно на увреждане на репутацията, свързани с българските активи на Групата. Преведено на по-достъпен език, това означава, че бизнесът им се е обезценил заради пазарните резултати на Nova.

Hans-Holger Albrecht, президент и главен изпълнителен директор на MTG​​, коментира: „Тези отчисления са предимно безкасови и преди всичко отразяват оперативната среда в България, където пазарът на телевизионна реклама все още не се е върнал към растежа от преди години, а кризата в Еврозоната има по-силно и продължително влияние, отколкото в останалите държави. Това доведе до забавяне на очаквания растеж на нашия бизнес в България и следователно имаме консервативен подход на пълно коригиране на стойността на тези активи на счетоводния ни баланс. Това не засяга нашия ангажимент към пазара, или вярата ни в по-дългосрочен план в потенциала на нашите български операции.“

От групировката не анонсират планове за промяна на ръководството на Nova Broadcasting Group, нито преструктурирането й, или промяна на екипа на медията. Твърде солената цена за бизнеса им на българския медиен пазар обаче едва ли ще остане без последствия. Ето защо развитието на тази новина предстои.

Оригинална публикация

Leave a Reply