Мубарак нареди бой по журналисти

в. Стандарт | Мария ВЪЛЧЕВА | 04.02.2011
 
С атаки срещу свободата на медиите бе белязан вчерашният ден на размирици в Египет. Демонстрантите, подкрепящи президента Хосни Мубарак, взеха на прицел репортери, оператори и екипите им. Представителите на медиите бяха заплашвани, задържани, блъскани, бити, а оборудването им конфискувано.
Сред атакуваните бе репортерът на Си Ен Ен Андерсън Купър. Той разказа, че е бил ударен в главата 10 пъти, докато опитвал да отрази демонстрация на площад "Тахрир" в Кайро. Репортерката на Ей Би Си Кристиан Аманпур пък разказва, че колата им била нападната от демонстрантите. Един дори хвърлил камък и счупил едното стъкло, но никой не пострадал.
Такъв късмет обаче нямал репортер на телевизия "Ал Арабия", който е в тежко състояние след побой от поддръжници на Мубарак. Той е бил намерен окървавен и е настанен в болница.
Екип на Си Би Ес пък бил задържан и ескортиран с насочено оръжие до хотела. После журналистите не били пуснати да излизат с камерите си и били следени навсякъде.
Гръцки журналист е бил намушкан с нож в крака, а фотографът с него е бил ударен в главата. От агресията на поддръжниците на Мубарак пострадаха още датски, румънски и испански репортери.
Трима полски журналисти от телевизия TVP пък са били задържани от полицията, предаде АФП. Други двама журналисти на същата телевизия, които са хванати и по-късно освободени, разказват, че полицията е взела всичките им документи, цялото им оборудване и е разбила камерата им, преди да ги предаде на армията, която ги е освободила.
Журналистът Морис Сарфати, който предава за белгийски, шведски и френски медии, разказва, че получил няколко удара в лицето от мъже, които твърдели, че подкрепят опозиционния лидер Мохамед ел Барадей. "Пазят ме двама войници, въоръжени с "Калашников". Казват, че съм шпионин", обяснява той. Похитителите го отвели на място извън Кайро и го накарали да изпие чаша вода от река Нил, която трябвало да предизвика диария.
Вчера следобед армията започна да задържа журналисти, вероятно за да ги защити, предаде АП. Група репортери са били обградени от военните близо до площад "Тахрир".
 
Стр. 39

Leave a Reply