Мъгла около най-голямата телевизия

в. Пари | Елина ПУЛЧЕВА | 2010-04-27

Очаква се администрациите на bTV и PRO BG да минат под една шапка, за да бъдат оптимизирани разходите

Слухове за съкращения и сливане на най-голямата частна телевизия у нас bTV с по-малката PRO BG заливат медийното пространство от известно време.
Поводът е финализирането на сделката за групата на bTV между Central European Media Enterprises (СМЕ) и News Corporation.
Появата на новия играч на пазара породи редица въпроси, свързани с развитието на телевизиите и радиата, обединени в новата група – bTV, нишовите bTV Comedy и bTV Cinema и отдавна закупените от компанията RING BG, PRO BG и няколко радиостанции.

Империя

Все още не е ясно как ще се развие най-новата телевизионна група в България, а и никой от по-големите телевизии, включени в нея, не се наема да прогнозира.
Срещи текат постоянно, тепърва ще се изяснява концепцията, е най-честият отговор от представители на bTV и PRO BG.
От администрацията на PRO BG заявиха, че в момента тече интеграционен процес и ще коментират, когато той приключи. Шефката на новините на bTV Люба Ризова също се въздържа от прогнози в каква посока ще поемат каналите. Представители на СМЕ не бяха открити за коментар по темата до редакционното приключване на броя.
Нормално е при сделка от подобен мащаб да се направят икономии, каза за в. "Пари" Гриша Камбуров, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АББРО). Очакват се промени в мениджмънта на двете основни телевизии, едната от тях ще се качи по-високо, смята той. Изпълнителните директори на bTV и PRO BG обаче най-вероятно ще останат без промяна, прогнозира Камбуров.

Администрация

Оказва се, че администрацията на bTV е по-малка от тази на PRO BG. Колкото и да е неприятно, ще има съкращения по отделите, за да се постигне оптимизация, иначе ще се получи прекалено голяма структура.
Редно е всичко да мине под една шапка, смята Камбуров. Според него ще е интересно да се види какво ще се случи с директорите на различните дирекции.
bTV, която си е утвърдена като първата частна телевизия, ще запази политематичния си ормат, смята изпълнителният директор на АББРО. Според него при наличието на слаба обществена телевизия като БНТ на пазара има глад за такъв вид формати, които предлагат по-голям обем новини и актуални предавания с културна и обществена насоченост.
PRO BG най-вероятно ще стане по-нишов канал, евентуално ще се превърне в женски канал, каквито слухове се носеха от известно време. Пазарът все повече търси нишови канали, а при обявяването на сделката от СМЕ коментираха, че ще заложат именно на този формат – създаването на нишови канали за отделни групи потребители.

Нишови канали

Подобни стъпки планира и MTG, която готви своя спортен канал Nova Sport. Той ще смени музикалната ММ и ще се изправи в директна конкуренция със спортния RING BG, част от мрежата на СМЕ.
Развитието му обаче остава неясно. Факт е, че в групата на bTV до момента нямаха телевизия с подобна насоченост. RING BG притежава правата за излъчване на много първенства и спортни събития. Част от тях може би ще минат към bTV, за да бъдат по-високопродавани, прогнозира Гриша Камбуров.

Тенденция

Наблюдаваната в последно време тенденция на групите да развиват мултиканална стратегия, която се базира на един основен политематичен канал, а всички останали са нишови. Идеята е тематичните канали да се качат на мултиплексите при процеса на цифровизация и по този начин ще попълнят портфолиото на основната програма, обяснява шефът на АББРО.

КОМПАНИЯТА: СМЕ ПРИТЕЖАВА ОБЩО 5 ТВ КАНАЛА У НАС

- Стойността на сделката между News Corporation и Central European Media Enterprises (СМЕ) е 400 млн. USD. Отделно са платени 13 млн. USD оборотен капитал.
- През 2007 2- СМЕ придоби 80% от PRO BG и RingBG 3а 172 млн. USD. Слухове за продажбата на bTV започнаха през 2008 г. Тогава собственикът й News
Corporation обяви, че планира изтеглянето си от Източна Европа. Дружеството придоби и 74% от дела на News Corporation в радиокомпанията "СиДжей", която управлява няколко радиостанции, сред които Classic FM, Jazz FM, N Joy, Melody и Z Rock. Купуването на bTV е част от стратегията ни за развитието на пазара в България, коментираха преди време за в. "Пари" от централата на СМЕ 6 Чехия. В момента компанията присъства в 7 държави.

Стр. 22, 23

Leave a Reply